Pytanie 1
Który składnik śniadania może być przygotowywany na grillu, na patelni lub w wodzie?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który składnik śniadania może być przygotowywany na grillu, na patelni lub w wodzie?
Jaką czynność należy wykonać na początku procesu czyszczenia wykładziny dywanowej w hotelowym korytarzu?
Która z wymienionych technik jest najbardziej skuteczna w usuwaniu gumy do żucia przylepionej do tapicerowanej kanapy?
Aby pozbyć się plamy z lakieru do paznokci na dywanie, należy użyć
Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe.
Cennik usług: | |
- | wynajęcie sali konferencyjnej do 30 osób: 400 zł do 5 godzin |
- | wynajęcie sali konferencyjnej do 60 osób: 600 zł do 5 godzin |
- | każda dodatkowa godzina: 50 zł |
- | 1 przerwa kawowa: 10 zł/os. |
- | uroczysty obiad: 55 zł/os. |
- | uroczysta kolacja: 35 zł/os. |
Wszystkie ceny zawierają podatek VAT |
Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?
Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania
Która z wymienionych metod serwowania śniadań w hotelowej restauracji jest najodpowiedniejsza przy obsłudze grupy turystycznej?
Który pracownik hotelu zajmuje się odbiorem odzieży do prania od gości?
Jakiego typu śniadanie powinien uwzględniać pakiet wczasów odchudzających?
Serwowanie gościom hotelowym podczas śniadania wielu potraw i napojów bez ograniczeń nazywa się bufetem
Jakie urządzenie jest stosowane do gotowania potraw w parze?
Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?
Klient zamówił zorganizowanie popołudniowego przyjęcia na stojąco, które ma trwać około 2 godzin. Tego rodzaju wydarzenie nazywa się
W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?
Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?
W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?
Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?
Odkurzanie dywanów, czyszczenie firan i zasłon oraz mycie rolet to prace porządkowe realizowane w trakcie sprzątania?
Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?
Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?
Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ którą z podanych grup usług dodatkowych powinno świadczyć schronisko.
LP. | WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK |
---|---|
Instalacje budynku | |
1. | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C |
2. | Bieżąca zimna i ciepła woda |
Recepcja | |
3. | Telefon dostępny dla gości |
4. | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego |
Inne usługi | |
5. | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek |
6. | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu |
7. | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu |
Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą przy porządkowaniu przestrzeni mieszkalnej?
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
Na jakiej powierzchni pokojowa powinna zastosować instrukcję Ścierać na wilgotno z łagodnym środkiem czyszczącym?
W jakich obiektach noclegowych należy zmieniać ręczniki codziennie lub na prośbę gości?
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omletu biszkoptowego?
Który z wymienionych pracowników odpowiada za utrzymanie czystości oraz porządku w recepcyjnym holu hotelu o złożonej strukturze organizacyjnej?
W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?
Której z wymienionych czynności nie dokonuje się podczas codziennego porządkowania w węźle higieniczno-sanitarnym?
Wymień czynności realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu zamieszkiwanego przez gościa?
Jaką opcję serwowania śniadania należałoby zasugerować parze młodej, która planuje pobyt w apartamencie po ceremonii ślubnej?
Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?
Kto jest odpowiedzialny, gdy w magazynie brak bielizny pościelowej?
Jakie informacje zgodnie z zasadami funkcjonowania hoteli nie są wpisywane do protokołu odnalezienia przedmiotów?
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?