Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Jakie właściwości posiada patison?
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |
Cyfra 3 na początku oznaczenia: 3-PL-66448877 widniejącego na skorupie jaja wskazuje, że jajo pochodzi od kur hodowanych w systemie
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Która potrawa powinna być wykluczona z diety seniorów?
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Resztki talerzowe powinny być składowane
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Jaja poszetowe należy przygotowywać w wodzie z dodatkiem
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
Pojawienie się "kłaczków" podczas mieszania żółtkami zupy kremowej sugeruje, że zupa była zbyt
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Koszt surowców potrzebnych do wyprodukowania 10 zestawów surówek wynosi 10 zł, a marża gastronomiczna osiąga 100%. Jaka będzie cena gastronomiczna netto jednego zestawu surówek?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?