Pytanie 1
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Gastronomiczny salamander służy do
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Kuchnia staropolska jest znana
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Do przygotowania ciasta kruchego dla 4 osób zużyto 0,3 kg mąki, 0,2 kg tłuszczu i 0,1 kg cukru. Ile surowców należy przygotować do sporządzenia ciasta dla 20 osób?
mąka [g] | tłuszcz [g] | cukier [g] | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 300 | 200 | 100 |
C. | 1500 | 1000 | 500 |
D. | 3000 | 2000 | 1000 |
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W kontekście promocji sprzedaży w obiekcie gastronomicznym nie są wykorzystywane
Aby osiągnąć odpowiednie cechy organoleptyczne potrawy, należy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Laktoza jest typem cukru
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Kucharze pracujący w placówkach zbiorowego żywienia, według aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia, powinni poddawać się regularnym badaniom lekarskim co
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Medalion jest daniem
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
Wskaż poprawną trasę transportu pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do ich miejsca składowania?
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
---|---|
Soczewica | 23,5 g |
Groch | 22,9 g |
Soja | 34,9 g |
Ciecierzyca | 19,0 g |
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Ile wapnia dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |