Pytanie 1
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Zgodnie z przepisem, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy można wykonać z 6 kg buraków?
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
W lokalach gastronomicznych do obróbki surowego drobiu powinno się używać deski w kolorze
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Efektywna gospodarka żywnością to
Jaką wartość ma cena netto gastronomiczna 100 ml miodu pitnego, jeśli detaliczna cena butelki miodu pitnego o objętości 0,5 l wynosi 100,00 zł, a marża wynosi 200%?
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową oraz przesianą mąkę, a następnie wyrobić ciasto. Do masy dodać upłynniony tłuszcz, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia.
Zgodnie z powyższym opisem należy przygotować ciasto
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?