Pytanie 1
Agar oraz karagen, będące dodatkami żelującymi, pozyskiwane są
Wynik: 3/40 punktów (7,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Agar oraz karagen, będące dodatkami żelującymi, pozyskiwane są
Pieczenie produktów z ciasta francuskiego odbywa się w temperaturze 220÷240°C, co powoduje
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas układania wyrobów cukierniczych w ladach i witrynach chłodniczych, co powinno się uwzględnić?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką temperaturę powinno mieć mleko używane do wyrobu ciasta drożdżowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W zakładzie produkcji cukierniczej przyjęto zamówienie na 40 kg ciastek kruchych krakowskich, sporządzonych wg receptury na 1 kg, zamieszczonej w tabeli poniżej. W magazynie znajduje się 1,80 kg jaj. Do realizacji zamówienia
Surowce | Ilość wg receptury w g na 1 kg |
---|---|
mąka pszenna | 650 |
margaryna | 380 |
cukier puder | 90 |
jaja | 60 |
wanilia | 0,2 |
marmolada | 50 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zagrożenie mikrobiologiczne, które może wystąpić podczas wytwarzania kremów, może być spowodowane zastosowaniem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podaj idealny zakres temperatur do smażenia pączków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Skorupa tego orzecha jest ciemno-brązowa, twarda, gruba oraz pokryta włoskami. W jego wnętrzu znajduje się biały, twardy i soczysty miąższ i sok.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W kategorii różnorodnych produktów cukierniczych występują
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w każdej puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń pozwala na przygotowanie 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń zostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ocena organoleptyczna twarogu polega na analizie jego smaku, zapachu oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak nazywa się przetwór owocowy otrzymywany poprzez smażenie całych lub częściowo pokrojonych owoców z dodatkiem cukru?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Chałwę powinno się przechowywać w zakresie temperatury 6–8 °C oraz przy wilgotności względnej powietrza
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Torty oraz serniki powinny być przechowywane w temperaturze
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Głównym składnikiem odpowiadającym za spulchnienie wyrobów z ciasta piernikowego jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby stworzyć napis z kremu na torcie, powinno się wykorzystać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po przyjęciu do magazynu, mąka powinna być przechowywana
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do produkcji masy orzechowej służy urządzenie do rozdrabniania orzechów, jakie to urządzenie należy wybrać?
Aby wytworzyć marcepan, należy zastosować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?
Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Napoleonki, krawaty oraz języki stanowią wyroby z ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najwyższa dozwolona temperatura przechowywania wafli wynosi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakich działań nie można przeprowadzać w trakcie eksploatacji maszyn oraz urządzeń?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynach mąkę w workach należy składać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania
20 sztuk babek biszkoptowo-tłuszczowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.
Receptura na babkę biszkoptowo - tłuszczową | |
---|---|
Składniki | Ilość [g] |
Mąka pszenna typ 500 | 300 |
Cukier | 220 |
Jaja | 300 |
Margaryna | 250 |
Wydajność | 1 000 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miesiarka powinna być użyta do przygotowania ciasta
W przypadku stwierdzenia czarnej pleśni na ścianach w pomieszczeniach magazynowych, należy niezwłocznie wykonać zabieg
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki opatrunek powinien być umieszczony bezpośrednio na oczyszczonej i zdezynfekowanej ranie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Etapy obejmujące wałkowanie ciasta, formowanie, smażenie oraz posypywanie cukrem pudrem to proces w produkcji
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować niskokaloryczną bitą śmietanę, konieczne jest zastosowanie śmietanki o zawartości tłuszczu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Miejsce poparzenia dłoni gorącą wodą powinno być natychmiast
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim defektem w twarogu uniemożliwia jego zastosowanie w produkcji sernika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile mąki i mleka należy przygotować do produkcji 72 sztuk muffinek.
Normatyw na muffinki | |
---|---|
Surowce | Ilość |
mąka pszenna | 320 g |
mleko | 200 ml |
olej | 100 ml |
jaja | 60 g |
cukier | 40 g |
proszek do pieczenia | 20 g |
sól | 5 g |
wydajność | 12 sztuk |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie składniki, oprócz masła i mąki, są konieczne do przygotowania ciasta na faworki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W produkcji cukierniczej wykorzystuje się wodorowęglan amonu jako
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Higrometr to urządzenie do pomiarów, które służy do określenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zaniedbanie daty ważności jaj może prowadzić do zakażenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie produkty powstają z ciasta biszkoptowego lub biszkoptowo-tłuszczowego, wzbogaconego znaczną ilością bakalii i kandyzowanych owoców?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z parametrów jest wykorzystywany do kontroli jakości zdrowotnej produktów gotowych składowanych w magazynie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.