Pytanie 1
Dipy to rodzaj sosów
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Dipy to rodzaj sosów
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Zupa z liściastych warzyw, w szczególności z kapusty, będąca popularna w rosyjskiej kuchni, to
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Stary chleb razowy można wykorzystać
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Na podstawie normatywu surowcowego na 1 porcję i cen surowca, określ cenę gastronomiczną mleczka waniliowego. Marża gastronomiczna wynosi 50%.
Nazwa surowca | j.m. | ilość | cena detaliczna w zł | wartość w zł |
---|---|---|---|---|
mleko | l | 0,070 | 2,00 | 0,14 |
jaja | szt | 0,5 | 0,50 | 0,25 |
cukier | kg | 0,120 | 4,0 | 0,48 |
cukier wanilinowy | kg | 0,005 | 50 | 0,25 |
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Związki Maillarda powstają w trakcie
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Co określa typ mąki?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Proces wyrabiania ciasta przeprowadza się podczas wytwarzania
Czym jest ocena organoleptyczna?
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | ||
---|---|---|
mleko | 350 cm3 | |
cukier | 60 g | |
jaja | (2 szt.) 100 g | |
cukier wanilinowy | 2,5 g |
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |