Pytanie 1
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Co to jest nerkówka?
Jakie danie deserowe dopełni wartości odżywcze obiadu, który składa się z zupy pomidorowej z ryżem, kopytek z sosem grzybowym, surówki z białej kapusty oraz ogórka z olejem?
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Która z metod zabezpieczeń nie stanowi ochrony przed porażeniem prądem?
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Kasze powinny być magazynowane w pomieszczeniach o temperaturze
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Przygotowywanie mąki powinno być wykorzystywane do tworzenia ciasta
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
Zgodnie z zaleceniami HACCP w obszarze produkcji brudnej w zakładzie gastronomicznym przeprowadza się
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Ustalając cenę usługi gastronomicznej z wykorzystaniem metody konkurencyjnej, należy
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Czym jest galantyna?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Który z produktów charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Długotrwałe gotowanie mieszanki z pokrojonych buraków skutkuje zmianą jego ciemnoczerwonej barwy na
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?