Pytanie 1
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Aby uzyskać puszystość sufletu, należy używać
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
System jakości zdrowotnej produktów spożywczych GMP nie odnosi się
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym jest tartinka?
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Ile gramów mąki jest potrzebne do przygotowania ciasta na 40 porcji, jeśli do 4 porcji używa się 170 g mąki?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Przygotowano porcję jajecznicy z dwóch jajek i 10 g masła. Koszt jednego jaja wynosi 0,40 zł, a 10 g masła kosztuje 0,17 zł. Marża gastronomiczna to 100%. Jaką cenę netto ma jedna porcja jajecznicy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kaszami o dużych ziarnach są
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana