Pytanie 1
Sopstok – produkt powstający jako efekt uboczny w czasie rafinacji oleju, znajduje zastosowanie w produkcji
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sopstok – produkt powstający jako efekt uboczny w czasie rafinacji oleju, znajduje zastosowanie w produkcji
Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.
Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniu | Zawartość suchej masy w koncentracie [%] |
---|---|
Mleko spożywcze | 25 |
Przecier pomidorowy | 30 |
Surowe soki owocowe | 60-75 |
Roztwór hydrolizatu skrobi | 83 |
Jaką ilość kg ciastek kokosanek wytworzy zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli efektywność produkcji wynosi 90%?
W przemyśle spożywczym woda używana do mycia stanowi
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
Jak nazywa się proces, który następuje bezpośrednio po usunięciu surowego soku podczas produkcji cukru z buraków?
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 600 kg ogórków kiszonych, jeśli masa jednego słoika z wsadem wynosi 500 g?
Resztki po wyciskaniu jabłek mogą być materiałem do wytwarzania
Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:
Na etapie pasteryzacji mleka surowego ustalono Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP). Który z parametrów technologicznych wymaga szczególnej obserwacji?
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?
Jakie jest uboczne wytwarzanie towarzyszące procesowi produkcji cukru?
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
Aby oddzielić powietrze od mąki w trakcie transportu pneumatycznego mąki luzem, należy użyć
W jakim sektorze przemysłu znajduje zastosowanie transport pneumatyczny?
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?
Zestaw | Wyrób cukierniczy | Technologia wytwarzania ciasta |
---|---|---|
I. | pączki | ciasto parzone |
II. | gniazdka | ciasto biszkoptowe |
III. | sękacz | ciasto drożdżowe |
IV. | herbatniki | ciasto kruche |
Jakie opakowania są stosowane do mleka sterylizowanego UHT?
Do jakiego transportu wykorzystywany jest przenośnik pneumatyczny?
Emulgowanie to kluczowy proces w produkcji
Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna
Jednym z zagrożeń fizycznych, które są monitorowane podczas produkcji dżemu z wiśni, jest
Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.
Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego | |||
---|---|---|---|
CCP nr 1 | Kontrola | Częstotliwość | Wartość dopuszczalna |
Przyjęcie surowca | Badania zawartości patuliny | Każda partia produktu | ≤ 25 μg/kg |
Substancje, które przeciwdziałają rozdzielaniu się majonezu, to jakie?
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
Zgodnie z wytycznymi HACCP, za bezpośrednie monitorowanie parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiedzialny jest
Wskaż metodę monitorowania CCP w celu wykrywania okruchów szkła w dżemie truskawkowym?
Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?
Wskaż brakujący etap oznaczony znakiem ? we fragmencie schematu technologicznego produkcji kiełbasy białej surowej.
Wykrawanie | ? | Napełnianie | Osadzanie | Chłodzenie |
Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.
Wyróżniki jakości | Wymagania | Wyniki badań piwa | |||
---|---|---|---|---|---|
Partia I | Partia II | Partia III | Partia IV | ||
Zawartość ekstraktu % | 12,0±0,5 | 11,0 | 13,0 | 12,5 | 11,5 |
Zawartość alkoholu % | 4,0±0,5 | 4,5 | 3,5 | 4,0 | 3,0 |
Zawartość dwutlenku węgla % | 0,35±0,05 | 0,40 | 0,35 | 0,30 | 0,45 |
Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?
Podaj właściwą sekwencję działań przy oznaczaniu ilości białka w mięsie metodą Kjeldahla.
Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?
Cukier kryształowy, przechowywany w zgodzie z Polską Normą, może być składowany
Która metoda konserwacji warzyw zapewnia najdłuższy okres przydatności do spożycia?
Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?