Pytanie 1
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
Aby przygotować 10 porcji zupy jarzynowej o wadze 250 g każda, potrzebne będą rózga, kula drewniana oraz
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Radełko karbowane służy do
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Jakie grupy produktów, według systemu jakości żywności, mogą być przechowywane razem w zamrażarce?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Którą potrawę należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
ziemniaki ugotowane zmielone | 1,0 kg |
ser twarogowy mielony | 0,5 kg |
mąka pszenna | 0,17 kg |
jaja | 2 szt. |
bułka tarta do posypania | 0,02 kg |
cukier do posypania | 0,02 kg |
masło do polania | 0,05 kg |
sól, cynamon | do smaku |
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Mleko | 200 ml |
Drożdże | 20 g |
Cukier | 30 g |
Jaja | 2 szt. |
Sól | 1 g |
Olej | 250 ml |
Cukier puder | 30 g |
Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
Wołowina | 800 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Cebula | 150 g |
Ogórek kiszony | 100 g |
Słonina | 50 g |
Musztarda | 20 g |
Przyprawy | do smaku |
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
---|---|
Soczewica | 23,5 g |
Groch | 22,9 g |
Soja | 34,9 g |
Ciecierzyca | 19,0 g |
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?