Pytanie 1
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Kluczowym punktem, który należy obserwować podczas przygotowywania udek nadziewanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Aby przygotować 5 porcji sznycla ministerskiego, potrzebne jest 500 g cielęciny bez kości. Jaką ilość mięsa należy wykorzystać do sporządzenia 25 porcji tego dania?
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
System Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczy
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Które z wymienionych warzyw zawiera najwięcej witaminy C na 100 g produktu?
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Jakiego rodzaju odzież ochronną powinny nosić osoby zaangażowane w produkcję posiłków?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Botwinę powinno się serwować
Paja to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem z wiśni lub czereśni, typowe dla konkretnej kuchni
Paprykarz z kurczaka to danie
Wymień części półtuszy wołowej.
Wskaż właściwą metodę konserwacji środka spożywczego.
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz |
Camembert klasyfikowany jest jako ser
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
Zylc, prażnica, pieczony śledź oraz pierśniki są charakterystyczne dla kuchni
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?