Pytanie 1
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Lada bemarowa to sprzęt przeznaczony do
Co określa typ mąki?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Jakie dania powinny być uwzględnione w menu baru szybkiej obsługi?
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Białe wino nie powinno być serwowane z
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
W celu zagęszczenia sosu wykorzystuje się zawiesinę mąki z wodą, mlekiem lub śmietaną. Jakie zmiany w skrobi mąki są odpowiedzialne za zagęszczenie sosu podczas podgrzewania?
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Czym jest tartinka?
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Stary chleb razowy można wykorzystać
Paprykarz z kurczaka to danie
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Przy projektowaniu funkcjonalnego rozkładu pomieszczeń w agroturystyce, należy umieścić kuchnię oraz zmywalnię od strony
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
W mikrofalówce nie powinno się