Pytanie 1
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
Jakie produkty zaliczają się do kategorii węglowodanów?
Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?
Do podgrzewania produktów należy używać
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?
Do przygotowania klusek potrzebne są składniki takie jak mąka krupczatka, masło, jaja oraz sól?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Wymień części półtuszy wołowej.
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Jakiego koloru deskę powinno się wykorzystać do krojenia pieczonego mięsa?
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Surówki stanowią cenne źródło witamin oraz
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
Przy przygotowywaniu kremu beżowego, białka powinno się
Jaka będzie cena netto jednego zestawu obiadowego, jeśli koszt składników do przygotowania 5 zestawów wynosi 50 zł, a marża gastronomiczna to 20 zł?
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino
Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Paprykarz z kurczaka to danie
Glazurowanie to proces zagęszczania potraw?
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Czego używa się do cyrkulacji temperatury?
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Aby przygotować medalion, należy zastosować