Pytanie 1
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Wynik: 11/40 punktów (27,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Przesiej mąkę na stolnicę, odłóż niewielką ilość do posypania, dodaj przesiany cukier puder oraz tłuszcz i dokładnie siekaj, aż uzyskasz coraz mniejsze kawałki. Gdy tłuszcz dobrze połączy się z mąką, dodaj żółtka, śmietanę i substancje smakowo-zapachowe, a następnie zagnieć ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki. Połączone składniki lekko zagnij obiema rękami, aż mąka zostanie wchłonięta przez pozostałe składniki. Ciasto należy schłodzić. Jakiego rodzaju ciasto można przygotować, stosując tę technikę?
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Umieszczanie przyprawionych kawałków słoniny wewnątrz fragmentów chudej wołowiny przeznaczonej do duszenia to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wskaż poprawną trasę transportu pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do ich miejsca składowania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Szybkie zanurzenie surowca w wrzącej wodzie lub gorącej parze w celu zneutralizowania enzymów i ułatwienia usunięcia skórki, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
System oceny ryzyka w kluczowych punktach kontrolnych to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W obszarze przygotowania surowców należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.