Pytanie 1
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie produkty stanowią najlepsze źródło pełnowartościowego białka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Stoły bufetowe z jedzeniem i napojami oraz siedzenia dla gości powinny być przygotowane na
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
---|---|
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
Cena brutto usługi kelnerskiej dla 125 osób | 100,00 zł |
Udzielony upust | 10% |
Jaką metodę wykorzystuje się do oceny diety na podstawie jakościowej analizy jadłospisów?
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych w wybranych produktach (g/100 g produktu) | |||
---|---|---|---|
Produkt | Kwasy nasycone | Kwasy jednonienasycone | Kwasy wielonienasycone |
Tran | 21 | 57 | 16,00 |
Smalec | 46,54 | 42,48 | 6,52 |
Masło | 54,72 | 22,41 | 1,16 |
Oliwa | 14,86 | 70,12 | 10,61 |
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
Nadwaga Rozwój procesów miażdżycowych Wzrost ryzyka nadciśnienia Zawał serca |
Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Zmiany w organizmie człowieka | |
---|---|
Niedokrwistość | |
Obniżenie sprawności fizycznej | |
Pogorszenie koncentracji |
Ile kilogramów karkówki trzeba nabyć, aby uzyskać 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
Skąd pochodzi białko pełnowartościowe?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Normatyw surowcowy na 10 porcji dorsza panierowanego wymaga użycia 1 000 g filetów. Jaką ilość surowca należy przygotować do wyprodukowania 100 porcji tej potrawy?
Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
Tabela wartości wskaźników BMI | |
---|---|
Niedowaga | <18 |
Norma | 18,5÷24,9 |
Nadwaga | 25÷29,9 |
Otyłość I i II stopnia | 30÷40 |
Otyłość III stopnia | >40 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Jaką barwę ma sok z pieczonego mięsa, jeśli temperatura wewnętrzna nie wzrośnie ponad
Oblicz wartość netto gastronomiczną 100 ml wermutu, przy założeniu, że cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża wynosi 200%?
Z prawej strony gościa znajduje się kelner
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
Zmiany w organizmie człowieka |
---|
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej, – spadek odporności organizmu, – obrzęki nóg, wodobrzusze, – starczy wygląd twarzy. |
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to