Pytanie 1
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Który produkt spożywczy ma w 100 g najwyższą zawartość sacharozy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Jaką wartość ma koszt jednostkowy obiadu z 5% ryczałtem na przyprawy, jeśli całkowity koszt 60 obiadów (bez ryczałtu) wynosi 600,00 zł?
Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
Kazeina to białko, które można znaleźć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
---|---|---|---|---|
A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Jaką kwotę trzeba zapłacić za jedną lampkę wina o pojemności 150 ml, jeśli cena butelki 0,7 litra wynosi 70 zł?
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Sposób wykonania |
---|
|
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Jaką metodę oceny jakości potrawy wykorzystuje kucharz podczas próbowania przygotowanego dania?
Gastronomiczny salamander służy do
Pracownik obsługujący kuter doznał porażenia prądem i stracił przytomność. Co powinno być wykonane w pierwszej kolejności?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy
Który produkt spożywczy, który został zapakowany w zakładzie, powinien być przechowywany w chłodni?
Który z produktów nie ma cholesterolu?
Leczo jest daniem
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?