Pytanie 1
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?
W sytuacji, gdy pracownik traci przytomność, najpierw powinno się
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Zgniły, kwaśny i zjełczały aromat, porowata tekstura pokryta ciemnobrązową, śluzowatą powłoką, wzrost pH. Takie zmiany mają miejsce w wyniku niewłaściwego przechowywania
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Która z instrukcji obowiązujących w lokalu gastronomicznym odnosi się do systemu GHP?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Jakiego sosu należy użyć do zimnych dań mięsnych?
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
Która z wymienionych przypraw jest najczęściej używana do potraw kuchni włoskiej?
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Kisiel truskawkowy - surowce |
---|
Truskawki |
Woda |
? |
Cukier |
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi