Pytanie 1
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
Wynik: 38/40 punktów (95,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
Ocena sensoryczna potrawy nie ma na celu ustalenia jej
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
Suflet to danie
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?
Składniki sosu | |
---|---|
– | majonez |
– | jaja |
– | szczypiorek |
– | musztarda |
– | sól, cukier |
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na
Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Kompot francuski powinien być podany w
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.
Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
banan | 1 szt. – ok.150 g |
cytryna | 50 g |
mleko | 80 ml |
syrop grenadine | 20 ml |
lód | 4 kostki |
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?
W sekcji gastronomicznej restauracji zatrudniony jest
Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?