Pytanie 1
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
W trakcie czyszczenia i konserwacji automatycznej krajalnicy do wędlin, po zakończeniu pracy urządzenia, jakie kroki należy wykonać?
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie wykonuje oddechu i ma niewyczuwalny puls, najpierw należy
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Analiza mięsa w technice trichinoskopowej jest wykonywana w celu wykrycia larw w mięsie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Obiekt gastronomiczny działający bez obsługi kelnerskiej, serwujący popularne dania bezmięsne oraz ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe, które nie są przygotowywane na indywidualne życzenie klienta. Opis ten odnosi się do
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie są tradycyjne polskie zupy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Mleko | 200 ml |
Drożdże | 20 g |
Cukier | 30 g |
Jaja | 2 szt. |
Sól | 1 g |
Olej | 250 ml |
Cukier puder | 30 g |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W mikrofalówkach nie powinno się poddawać potraw obróbce cieplnej w naczyniach
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Botwinę powinno się serwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.