Pytanie 1
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Mięso przeznaczone na medalion powinno być formowane
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Zrazy nadziewane powinny być klasyfikowane jako potrawy
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Jaki proces zachodzi przy przygotowywaniu kisielu kawowego po dodaniu mieszanki z mlekiem i mąką?
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Eliminację patogennych mikroorganizmów podczas obróbki cieplnej osiąga się po osiągnięciu oraz utrzymaniu wewnątrz tuszki drobiowej temperatury
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Wskaż poprawną trasę transportu pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do ich miejsca składowania?
Kucharze pracujący w placówkach zbiorowego żywienia, według aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia, powinni poddawać się regularnym badaniom lekarskim co
Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Art. spożywcze (na 100 g części jadalnych) | Białko w g (proteiny) | Tłuszcze w g ogółem | Kwasy tłuszczowe NNKT w g | |
---|---|---|---|---|
A. | gęś | 15,7 | 31,0 | 3,3 |
B. | kura | 15,5 | 20,3 | 5,6 |
C. | indyk | 20,2 | 8,5 | 2,4 |
D. | kaczka | 18,1 | 17,2 | 2,2 |
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |