Pytanie 1
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Biologiczne zmiany, które zachodzą podczas przechowywania żywności, obejmują
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
Na podstawie danych z tabeli określ koszt produkcji 25 porcji krokietów z pieczarek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji krokietów z pieczarkami [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Pieczarki | 0,50 | 9,00 |
2. | Cebula | 0,10 | 2,00 |
3. | Bułka tarta | 0,20 | 4,00 |
4. | Jaja | 1 szt. | 0,50 (1szt) |
5. | Olej | 0,4 | 10,00 |
Jakie obszary obejmuje system HACCP?
Czym jest ocena organoleptyczna?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki
Do technologicznych tras czystych zalicza się
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Kluczowym punktem, który powinno się nadzorować podczas przygotowywania udek faszerowanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Deser tiramisu powinien być przygotowywany z sera
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Jak nazywa się naczynie przeznaczone do zapiekania oraz serwowania potraw w pojedynczych porcjach na gorąco?
Największą ilość witaminy A można uzyskać po spożyciu
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Aby przygotować medalion, należy zastosować
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do przygotowywania makaronu domowej roboty?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Który z wymienionych zbiorów zawiera przyprawy, które powinny być ograniczone w potrawach przeznaczonych do diety niskokalorycznej?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Kiedy używa się kutra?
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu