Pytanie 1
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?
Jaką kwotę należy zapłacić za przygotowanie dania głównego, jeśli jego koszt bez 5% dodatku na przyprawy wynosi 100 zł?
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Wskaż, którymi cechami charakteryzuje się śmietanka.
| Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % | |
|---|---|---|---|---|
| A. | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0÷2 |
| B. | kremowa | słodki | płynna | 12÷36 |
| C. | kremowa | lekko kwaśny | gęsta | 12÷24 |
| D. | biała | łagodnie kwaśny | struktura luźna | 0÷55 |
Jakie wino powinno się serwować do dania z kurczaka?
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
Jakiego rodzaju ciasto potrzebuje wcześniejszego przygotowania zarówno ciasta bazowego, jak i ciasta maślanego?
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Wskaż składniki odżywcze, pomiędzy którymi zachodzą procesy Maillarda?
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
| Mąka krupczatka |
| ? |
| Jaja |
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
| Sposób wykonania |
|---|
| 1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
| 2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
| 3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
| 4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Które urządzenie stosowane w zakładach do oczyszczania ścieków mieli odpady z gastronomii, umożliwiając ich bezpośrednie wprowadzenie do kanalizacji?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności: