Pytanie 1
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.
Surowiec | Zawartość w 100 g | ||
---|---|---|---|
Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | |
chleb żytni razowy | 4,7 | 1,2 | 41,6 |
szynka wędzona gotowana | 23 | 34 | 0 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
pomidor | 0,9 | 0,6 | 5,2 |
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Art. spożywcze (na 100g części jadalnych) | Tłuszcze ogółem [g] | NNKT [g] | Cholesterol [mg] | |
---|---|---|---|---|
I | Sardynka | 9,6 | 4,10 | 80 |
II | Śledź | 10,7 | 7,24 | 64 |
III | Makrela | 11,9 | 7,28 | 75 |
IV | Łosoś | 13,6 | 10,31 | 70 |
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Na uroczystości typu lampka wina serwuje się
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
Surowiec |
Pstrąg rzeczny |
Włoszczyzna |
Ziele angielskie |
Pieprz |
Gorczyca |
Sól |
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Czym jest skrót GMP?
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Leczo to tradycyjna potrawa z Węgier. Kluczowe składniki to cebula, pomidory oraz
Jaki przetwór powinien być użyty do wypełnienia tradycyjnych wołowych zrazów zwijanych?
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Wieloporcjową zupę pomidorową z makaronem powinno się serwować
Czym jest tartinka?
Zgodnie z zaleceniami HACCP w obszarze produkcji brudnej w zakładzie gastronomicznym przeprowadza się
Każdy pracownik, który ma do czynienia z żywnością, powinien dysponować wynikami badań na nosicielstwo, które zapewniają, że nie stanowi zagrożenia dla innych osób w przypadku zakażenia
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Jakiemu z wymienionych procesów podlega skrobia podczas przygotowywania zasmażki?
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |