Pytanie 1
Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie
Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to
Podaj metodę układania pościeli, w której materac jest przykrywany jednym prześcieradłem, na którym umieszczane jest drugie prześcieradło, a następnie koc, który jest zawijany z fragmentu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą
Jaką metodę warto zastosować, aby usunąć przyklejoną do dywanu gumę do żucia?
W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
Ile płynu uniwersalnego należy dodać do 15 litrów wody, aby przygotować roztwór do mycia, skoro producent zaleca rozcieńczenie w proporcji 1:5?
Jaką opcję śniadaniową warto zaproponować gościom, którzy przybyli do hotelu na podróż poślubną?
Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?
Który z poniższych elementów wyposażenia węzła higieniczno-sanitarnego nie jest wymagany w hotelach dwugwiazdkowych?
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?
Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?
Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie
Jaką kategorię usług hotelowych reprezentują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?
Jakie obiekty, biorąc pod uwagę ich charakterystykę oraz klasę, powinny dysponować zespołem sal wielofunkcyjnych?
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?
Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?
Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?
Usługi kosmetyczne oferowane gościom hotelowym są usługami
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
Kiedy personel sprzątający powinien przygotować wstawkę z świeżych owoców w pokoju gościa VIP?
Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.
Lista śniadaniowa | ||||
---|---|---|---|---|
Numer pokoju | Rodzaj pokoju | Liczba śniadań | Kraj | Uwagi |
200 | DBL | 2 | Francja | Room service |
201 | SGL | 1 | Polska | |
202 | SGL | 1 | Polska | Dieta wegetariańska |
203 | DBL | 2 | Polska | |
204 | DBL | 2 | Niemcy | |
205 | Apartament | 3 | Polska | |
206 | DBL + extra bed | 3 | Polska | |
207 | Apartament | 4 | Polska | |
208 | Apartament | 3 | Niemcy | Room service |
209 | DBL | 2 | Polska | Paczka śniadaniowa |
210 | DBL | 2 | Polska | |
211 | SGL | 1 | Polska | |
212 | TPL | 3 | Polska | Wstawka śniadaniowa |
Jakie służby w hotelu zajmują się dbaniem o czystość oraz estetykę obszarów wspólnych dla gości?
Jaką czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności, przystępując do codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
Który model organizacji pionu służby pięter uwzględnia w składzie personelu zatrudnienie pokojowej lotnej?
Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na
Podaj metodę serwowania śniadania do pokoju dla dwóch osób.
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z
Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?
Określ kolejność działań podczas sprzątania łazienki w hotelu?
Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?
Miejsce przeznaczone do niewielkich napraw sprzętu sportowego i turystycznego powinno obligatoryjnie mieć
Z pokoju hotelowego pani Nowak zniknął złoty naszyjnik wyceniany na 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania należy przyznać gościowi w tej sytuacji?
Naczynie do wody to
Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?