Pytanie 1
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Białka obecne w mięsie podczas gotowania ulegają
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kotleta mielonego.
surowce do produkcji kotletów mielonych | zużycie surowca na 1 porcję kotleta | wartość energetyczna 100g surowca |
---|---|---|
wołowina (okrawki) | 25 g | 127 kcal |
wieprzowina (okrawki) | 45 g | 290 kcal |
jaja | 15 g | 138 kcal |
tłuszcz | 12 g | 900 kcal |
cebula | 8 g | 28 kcal |
bułka tarta | 8 g | 362 kcal |
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Jaki produkt powstaje z sardeli?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Jakie narzędzia są przeznaczone do wstępnej obróbki mięsa?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
W mikrofalówce nie powinno się
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Wskaż optymalne warunki przechowywania pieczywa.
temperatura | wilgotność | |
---|---|---|
A. | 4°C | 75% |
B. | 4°C | 90% |
C. | 18°C | 75% |
D. | 18°C | 90% |
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Czy mycie mięsa przed umieszczeniem go w lodówce przyczynia się do
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?
W profilaktyce przed powstawaniem odleżyn u pacjentów leżących kluczową rolę odgrywa
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Czy w warunkach chłodniczych należy przechowywać
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Mleko poddane obróbce UHT cechuje się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.