Pytanie 1
Temperatura przechowywania jaj kurzych nie powinna przekraczać
Wynik: 2/40 punktów (5,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Temperatura przechowywania jaj kurzych nie powinna przekraczać
Mieszanie mąki z cukrem i tłuszczem jest typowe dla technologii wytwarzania ciasta
Proces przygotowania kakao do wytwarzania kremu russel obejmuje jego
Jakiego półproduktu używa się do wytwarzania drożdżówek z nadzieniem?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przed dodaniem margaryny do ciasta drożdżowego należy ją podgrzać i przekształcić w ciecz do temperatury
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Użytkując maszyny i sprzęt cukierniczy, należy pamiętać, aby
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kartonów jest potrzebnych do zapakowania 300 babeczek, gdy w jednym opakowaniu znajduje się 15 sztuk?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie wyroby zaliczają się do grupy produktów z ciasta obgotowanego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Po wybiciu świeżego jaja można zaobserwować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Produkty pieczone w wydłużonych formach, wytwarzane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem orzechów i kandyzowanych owoców, określa się mianem
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki środek chemiczny można wykorzystać do dezynfekcji komory garownika?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Maku powinno się wykorzystać jako dekoracyjną posypkę podczas produkcji
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Naturalny miód powinien być użyty do wytwarzania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
...mąkę przesiej, posiekaj z tłuszczem, dodaj jajo i żółtko, śmietanę, zagnieć ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na około 30 minut..., przygotuj nadzienie... |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oblicz, ile kartoników jest potrzebnych do spakowania 320 sztuk mufinek, jeśli w jednej paczce mieści się 20 jednostek.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ilość tłuszczu w mleku występująca w maśle ekstra wynosi mniej więcej
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy braku ograniczeń czasowych oraz w sprzyjających okolicznościach, możliwe jest przechowywanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując roztwór wodny cukru o stężeniu około 50% z dodatkiem alkoholu oraz aromatów, uzyskuje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie receptury oblicz, ile należy odważyć drożdży, aby sporządzić 30 kg ciasta drożdżowego.
Surowce/dodatki | Ilość (g) |
mąka pszenna mleko drożdże masło cukier jaja sól esencja waniliowa | 550 165 40 80 80 120 3 2 |
razem | 1040 |
straty | 40 |
wydajność | 1000 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który surowiec stosowany w cukiernictwie charakteryzuje się właściwościami przedstawionymi w zamieszczonym opisie?
Stosowana jest np. podczas produkcji ciast oraz kremów. Produkowana jest z ziemniaków. Ma wygląd białego drobnego proszku, wydającego przy zgniataniu charakterystyczny chrzęst. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W magazynach mąkę w workach należy składać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zwalczyć szkodniki w obiektach produkcyjnych nie można używać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podaj przyczynę nadmiernego kruszenia się ciasta biszkoptowego z tłuszczem.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Z ciasta zbijanego otrzymuje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przyrządem elektronicznym służącym do pomiaru temperatury na powierzchni przechowywanych surowców bez kontaktu jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie jest wsparcie materiałowe w procesie wypieku ciastek?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Świeże drożdże w cukierni powinny być przechowywane w
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakim sposobem ocenia się smak musu czekoladowo-pomarańczowego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podaj minimalny procent tłuszczu, który powinna mieć śmietanka kremowa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Za odpowiednie spulchnienie ciasta w trakcie produkcji strucli makowej odpowiada dodatek
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kluczową czynnością, którą wykonuje magazynier przy przyjmowaniu surowców od dostawcy do magazynu, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby wyprodukować naturalny marcepan, należy użyć
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wdrożenie Dobrej Praktyki Produkcyjnej w przypadku produkcji wyrobów cukierniczych polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zamieszczone w instrukcji polecenie należy zastosować podczas produkcji
...przygotowaną masę wyciśkaj na blachę i wypiekaj w temperaturze 130°C przez około 40 minut... |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując krem bita śmietana, konieczne jest użycie śmietanki
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czynnikiem powodującym powstanie niskiego, zakalcowatego i niewyrośniętego biszkoptu jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pączki mają jasny kolor i są przesiąknięte tłuszczem, gdy
Brak odpowiedzi na to pytanie.