Pytanie 1
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
Jakie naczynie powinno być wykorzystane do serwowania wody?
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu jabłkowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| jabłka | 500 g |
| cukier kryształ | 200 g |
| jaja | 6 szt. |
| masło | 30 g |
| cytryna | 60 g |
Zamawiający organizację przyjęcia weselnego określił, że o godzinie 22.00 ma nastąpić podział tortu weselnego przez nowożeńców. Zleceniobiorca jest zobowiązany zaproponować metodę serwowania tortu gościom
Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
Do podania jakiego dania należy użyć talerza głębokiego?
Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?
Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Ilu pracowników obsługi musi zatrudnić restauracja, aby obsłużyć 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli jeden kelner obsługuje 12 osób?
Organizacja regularnych warsztatów dla pracowników kuchni dotyczących tematu "Zdrowie na talerzu" jest zgodna z strategią
W jakiej kategorii napojów w menu należy uplasować Tokaj, Merlot oraz Chardonnay?
Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

Rola błonnika w ludzkim organizmie
Jaki instrument promocyjny został wykorzystany przez zamieszczenie w mediach nieodpłatnych pozytywnych recenzji dotyczących działalności lokalu gastronomicznego?
Jakim dodatkiem warzywnym warto uzupełnić zestaw dań obejmujący barszcz czerwony, kotlet z fasoli oraz ziemniaki gotowane?
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
Jakie obiekty gastronomiczne zaliczają się do kategorii żywieniowej?
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
| Zawartość witamin w 100 g czarnej porzeczki | |
|---|---|
| Witamina A | 14,00 μg |
| Witamina E | 1,00 mg |
| Witamina B₁ | 0,062 mg |
| Witamina B₂ | 0,032 mg |
| Witamina B5 | 0,398 mg |
| Witamina C | 182,60 mg |
Placki z mięsem, grzybami i serem przygotowywane według klasycznej receptury, znane jako "Rzucania kaszubskie", są dostępne w lokalu gastronomicznym
Zamieniając ziemniaki na kaszę, powinno się w posiłku dodać większą ilość warzyw, aby zrównoważyć składniki odżywcze
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
Na obiad przewidziano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną oraz kisiel mleczny z sokiem. W jakiej sekwencji powinno się przystąpić do przygotowania tych dań?
Jaką wartość energetyczną mają 2 kostki czekolady o łącznej wadze 12 g, jeśli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
Osoba, która nie może spożywać glutenu, cierpi na
Jaką wagę powinny mieć próbki kontrolne żywności?
Na imprezie organizowanej dla przedszkolaków nie powinno się podawać
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
Do grupy lokali uzupełniających zaliczają się