Pytanie 1
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Obecność światła podczas składowania ziemniaków podnosi stężenie
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Deski oraz uchwyty noży wykonane z polietylenu, stosowane do obróbki surowego mięsa w restauracjach zgodnych z systemem HACCP, powinny mieć kolor
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Aby utrzymać naturalny kolor czerwonej kapusty, co powinno się dodać pod koniec gotowania?
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
W jakim produkcie jest najwięcej pełnowartościowego białka?
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Kuchnia staropolska jest znana
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Jakiego składnika należy użyć do przygotowania sosu szodonowego?
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Beszamel stanowi sos
Botwinę powinno się serwować
Jakie ciasto jest wymagane do przygotowania vol-au-vent?
Paprykarz z kurczaka to danie
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
Czym jest podlaski sękacz?
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Serwowanie kawy przez kelnera w tygielku oraz postawienie filiżanki przed gościem stanowi sposób podania kawy
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Co określa typ mąki?