Pytanie 1
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Oblicz zapotrzebowanie na 20 porcji makaronu jako dodatek do drugiego dania, zakładając, że na jedną porcję przypada 150 gramów ugotowanego makaronu, a jego masa po ugotowaniu wzrasta 2,5-krotnie.
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?
| Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | |||
| Białka [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Energia [kcal] | |||
| 2. | Mąka pszenna | 100 | 10 | 1,2 | 74 | 343 |
| 3. | Jaja | 5 | 12 | 97 | 0,6 | 140 |
| 4. | Truskawki | 150 | 1 | – | 7 | 28 |
| 5. | Masło | 20 | 1 | 74 | 1 | 660 |
| 6.. | Bułka tarta | 20 | 10 | 2 | 78 | 345 |
| 7. | Cukier | 10 | – | – | 100 | 400 |
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
| Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
|---|---|---|
| A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
| B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
| C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
| D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie porażonej prądem, która jest nieprzytomna, nie wykonuje oddechu i ma niewyczuwalny puls, najpierw należy
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Jakie urządzenie powinno być wykorzystane do smażenia oraz duszenia?
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Jaką metodę należy wykorzystać do napowietrzania mąki?
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
| Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
| • | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
| • | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
| • | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
| • | ? |
| • | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
| • | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
| • | Podawać z surowym żółtkiem. |
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
W przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która oparzyła dłoń, jak należy postąpić z oparzoną skórą ręki?
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
| Sposób wykonania |
|---|
|
Suflet powinien być serwowany
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Na podstawie zamieszczonego normatywu wskaż, ile porcji blinów należy przygotować, mając do dyspozycji 12 jaj.
| Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji blinów |
|---|---|
| Mąka gryczana | 600 g |
| Mleko | 500 cm3 |
| Olej | 100 ml |
| Śmietana | 100 ml |
| Drożdże | 40g |
| Cukier | 15 g |
| Jaja | 3 szt. |
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Kazeina to białko, które można znaleźć