Pytanie 1
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Wynik: 30/40 punktów (75,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
W mięsie zwierząt rzeźnych po 48 godzinach od momentu uboju, w warunkach chłodniczych następuje
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę należy wykorzystać do zagęszczania zupy krem?
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie powinny być idealne warunki temperaturowe dla przechowywania mrożonej żywności w zamrażarkach?
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n |
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wstępna obróbka świeżych grzybów obejmuje:
Czym objawia się proces starzenia jaj?
Co określa typ mąki?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Flambirowanie to czynność, która polega na
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do