Pytanie 1
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Oblicz koszt kieliszka likieru kawowego o pojemności 50 ml. Cena zakupu netto butelki likieru o pojemności 0,5 l wynosi 36,00 zł. Marża na alkoholowe napoje w tym lokalu to 150%, a VAT to 22% (zaokrąglij cenę do pełnych złotych).
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Resztki talerzowe powinny być składowane
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Jakie metody obróbki cieplnej mogą prowadzić do spadku jakości przygotowanych dań mięsnych?
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Proces HACCP w trakcie produkcji majonezu obejmuje
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |