Pytanie 1
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Wynik: 15/40 punktów (37,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
Jakie danie wigilijne jest tradycyjnym elementem polskiej kuchni?
Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Działania polegające na rozcięciu ryby wzdłuż grzbietu, usunięciu kręgosłupa oraz ości, a także ściągnięciu skóry, to
Jakie ilości mąki oraz cukru trzeba odmierzyć, mając 500 g tłuszczu, jeśli optymalne ciasto kruche uzyskuje się w proporcjach trzech części mąki, dwóch części tłuszczu i jednej części cukru (3:2:1)?
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Jakiego produktu dotyczy utrwalanie w procesie biologicznym?
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
W celu opiekania produktów, należy używać
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić
Surowiec |
Mięso mielone |
Bułka czerstwa |
Mleko |
? |
Jajo |
Cebula |
Bułka tarta |
Tłuszcz |
Sól, pieprz |
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Aby przyrządzić 1 kg kaszy gryczanej w formie sypkiej, ile wody należy przygotować?
Sery określane jako włoskie to jakie?
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.