Pytanie 1
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
W diecie o niskiej kaloryczności nie należy spożywać potraw
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Gdzie można znaleźć chlorofil?
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Jedna porcja sztufady wołowej ma masę 0,1 kg. Ile mięsa należy przygotować na 60 porcji, biorąc pod uwagę, że podczas duszenia masa mięsa zmniejsza się o 40%?
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Peklowanie jest techniką, która służy do konserwacji
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby wykończyć podłogę w kuchni, z uwagi na kwestie higieniczne, należy zastosować
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Art. spożywcze (na 100g części jadalnych) | Tłuszcze ogółem [g] | NNKT [g] | Cholesterol [mg] | |
---|---|---|---|---|
I | Sardynka | 9,6 | 4,10 | 80 |
II | Śledź | 10,7 | 7,24 | 64 |
III | Makrela | 11,9 | 7,28 | 75 |
IV | Łosoś | 13,6 | 10,31 | 70 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
Który z produktów mleczarskich jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?
Elementami konstrukcji są podajnik ślimakowy, nóż czteroskrzydłowy oraz szarpak
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Smalec nie ulegnie jełczeniu, jeśli będzie przechowywany