Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Końcowe przygotowanie warzyw ugotowanych w niewielkiej ilości wody, posypanych mąką ziemniaczaną i ponownie zagotowanych, to
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Podczas przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Jakiej metody obróbki cieplnej używa się, gdy produkt spożywczy nie ma kontaktu z wodą w stanie ciekłym?
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Jakie produkty należy składować w magazynach o minimalnej wilgotności?
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Czy kuchnia góralska jest znana
Jakie działania w procesie technologicznym są klasyfikowane jako obróbka wstępna czystych surowców?
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?
Czym jest skrót GMP?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Rodzajem opieki nad dziećmi, który nie ma formy rodzinnej, jest
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie produkty zaliczają się do kategorii węglowodanów?
Świeże ryby mogą się zepsuć w wyniku
Jaką kwotę trzeba zapłacić za jedną lampkę wina o pojemności 150 ml, jeśli cena butelki 0,7 litra wynosi 70 zł?
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?
Oblicz ilość energii w posiłku, który zawiera 40 g tłuszczu, 20 g białka oraz 100 g węglowodanów. W obliczeniach zastosuj przeliczniki energetyczne Atwatera:
1 g tłuszczu - 9 kcal
1 g białka - 4 kcal
1 g węglowodanów - 4 kcal