Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zestaw ziół "bouquet garni" powinien być wykorzystany do przygotowania
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
W obszarze przygotowania surowców należy
Z danych zamieszczonych w tabeli wynika, że więcej witaminy C znajduje się
Nazwa warzywa | Boćwina | Brukselka | Rzodkiewki | Papryka | Pomidory |
Zawartość witaminy C w 100 g warzywa | 34,0 mg | 94,0 mg | 20,6 mg | 144,0 mg | 23,0 mg |
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Najwyższą wartość odżywczą posiadają owoce
Czym jest tartinka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Ile wynosi koszt zakupu surowców potrzebnych do produkcji jednej porcji zupy kurpiowskiej, ustalony na podstawie normatywu surowcowego na 4 porcje?
Normatyw surowcowy żupy kurpiowskiej na 4 porcje | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [kg] | Cena 1kg [zł] | Koszt zakupu [zł] |
Kapusta | 0,5 | 4,0 | 2,0 |
Marchew | 0,2 | 3,0 | 0,6 |
Cebula | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Tłuszcz | 0,1 | 3,0 | 0,3 |
Mąka | 0,1 | 2,0 | 0,2 |
Przecier pomidorowy | 0,1 | 6,0 | 0,6 |
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Jaką masę potrawy uzyskuje się po upieczeniu 120 kg schabu, biorąc pod uwagę, że utrata masy podczas pieczenia wynosi 40%?
Jakie produkty zaliczają się do kategorii węglowodanów?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Czynnikiem przyspieszającym proces zepsucia masła w trakcie jego przechowywania jest
Jaja po dezynfekcji powinny być przechowywane
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zastosowanie mąki o niskiej zawartości glutenu do przygotowania ciasta parzonego prowadzi do
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów