Pytanie 1
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie to metoda zagęszczania przez
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Procesy, które prowadzą do uzyskania żywności liofilizowanej, to
Podstawowymi składnikami nadzienia do pierogów ruskich są
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
---|---|
Cukier trzcinowy | |
Napar kawowy | |
? | |
Bita śmietana |
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych z tabeli ustal zawartość węglowodanów w śniadaniu ucznia.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję śniadania ucznia [g] | Zawartość węglowodanów w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Mleko | 250 | 4 |
2. | Bułka pszenna | 100 | 60 |
3. | Ser topiony | 50 | 2 |
4. | Pomidor | 50 | 4 |
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Który produkt zawiera najwięcej pełnowartościowego białka?
Stary chleb razowy można wykorzystać
Śmietana z widocznymi oznakami pleśni
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Jaką ilość wapnia zawiera szklanka mleka (250 ml), gdy 100 g mleka pełnego ma 118 mg Ca, 138 mg K oraz 44 mg Na?
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Jak powinien być podany kompot francuski?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej