Pytanie 1
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą część cynamonu mieli się, aby uzyskać przyprawę?
Ile ugotowanej wieprzowiny trzeba przygotować, aby przyrządzić zapiekankę z 3 kg makaronu, wiedząc, że do produkcji zapiekanki na 600 g makaronu używa się 150 g wieprzowiny?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Jaka powinna być masa porcji kremów i musów?
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Właściciel lokalu gastronomicznego, analizując popularność oferowanych potraw według macierzy BCG, zakwalifikował dania charakteryzujące się wysoką marżą oraz rosnącym udziałem w sprzedaży jako
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Zagęszczenie sosu potrawkowego jest konieczne
Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
Jakie wino powinno się serwować z potrawami z dziczyzny?
Głównym napojem alkoholowym Węgrów jest
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Długotrwałe gotowanie mieszanki z pokrojonych buraków skutkuje zmianą jego ciemnoczerwonej barwy na
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku |
Fasola biała |
Kiełbasa |
Smalec |
X |
Koncentrat pomidorowy 30% |
Mąka pszenna |
Przyprawy |
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Usługa a'la carte polega na wyborze dań
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Zjawiska związane z aktywnością pleśni oraz bakterii gnilnych w przechowywaniu żywności są zjawiskami
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
Warzywa powinno się kroić na desce
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?
Proces przygotowania kaszy krakowskiej w formie sypkiej składa się z następujących etapów:
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Jakie danie jest typowe dla kuchni rosyjskiej?
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania papryki.
Nazwa grupy warzyw | Czas przechowywania w chłodni |
---|---|
liściowe | 2 tygodnie |
owocowe | 4 tygodnie |
cebulowe | 7 miesięcy |
korzeniowe | 8 miesięcy |
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?