Pytanie 1
Osmoza występuje w trakcie
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Osmoza występuje w trakcie
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Który z wymienionych procesów prowadzi do utraty wody z aktywnych komórek, co skutkuje zwiotczeniem i kurczeniem się tkanek oraz marszczeniem produktu?
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
---|---|
Wieprzowina | 600 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Tłuszcz | 70 g |
Cebula | 50 g |
Woda | 250 g |
Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
Przygotowując rybę smażoną w panierce, przed jej usmażeniem należy wykonać kolejno następujące czynności:
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Technikę szarpania, skubania lub krojenia należy wykorzystywać do przygotowywania ciasta na
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Który produkt żywnościowy nie zawiera cholesterolu?
Jakie potrawy można zaliczyć do tradycyjnej kuchni polskiej?
Leczo jest daniem
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
Dostosowanie mieszkania dla osób z ograniczeniami w sprawności fizycznej uwzględnia m.in.
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Kiedy używa się kutra?
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.
Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Pomidory | 500 g |
Jabłka | 250 g |
Natka pietruszki | ¼ pęczka |
Sól, sok z cytryny | do smaku |
Bazylia | do smaku |
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Jak nazywa się proces, w którym stopniowo wlewa się gorący wywar do śmietany, zanim zostanie ona dodana do gorącej zupy lub sosu?
Do grupy warzyw owocowych zalicza się:
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?