Pytanie 1
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Wynik: 36/40 punktów (90,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Potrawy, które zostały poddane obróbce cieplnej i nie będą spożywane tego samego dnia, muszą być natychmiast schłodzone oraz przechowywane w temperaturze
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Na etykiecie serka śmietankowego znajduje się informacja "Najlepiej spożyć przed końcem 31 lipca 2011 r." Kiedy produkt ten powinien być wydany z magazynu i wykorzystany do?
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Do opiekania dań używa się
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Na bankiecie w stylu angielskim będzie brało udział 100 osób. Ile zestawów szkła, porcelany i sztućców powinno znajdować się na stole?
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Ile białka pochodzenia zwierzęcego zawiera jedna kanapka z szynką?
Jakie procesy obróbki cieplnej są stosowane w diecie o niskiej kaloryczności?
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Artykuł spożywczy (100 g) | Zawartość wit. C (w mg) | |
---|---|---|
A. | Konfitura truskawkowa | 9 |
B. | Syrop truskawkowy | 16 |
C. | Truskawki w puszce | 30 |
D. | Truskawki mrożone | 60 |
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Jakie danie deserowe można zalecić osobie na diecie łatwostrawnej?
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Która z poniższych metod termicznej obróbki żywności najlepiej zachowuje wartości odżywcze warzyw?
Lesco (leczo) to znane danie
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Jakie przyprawy powinno się używać do doprawienia sosu beszamelowego?
Jaką kaszę uzyskuje się z pszenicy?
Zasady systemu HACCP sprowadzają się do
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |