Pytanie 1
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Oblicz wartość energetyczną posiłku, który zawiera 20 g białka, 7 g tłuszczu oraz 55 g przyswajalnych węglowodanów?
Cechy charakterystyczne mięs przygotowywanych na sposób angielski to
Suflet powinien być serwowany
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Do serwowania sufletu nie zaleca się używania
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Zupy postne w tradycji staropolskiej, przygotowywane na bazie piwa, to jakie?
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
Którą potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie podane surowce i półprodukty?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce/ półprodukty | Ilość |
ziemniaki | 1700g |
cebula | 100g |
mąka pszenna | 50g |
jaja | 2 szt. |
olej | 150g |
cukier | 150g |
sól | do smaku |
Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość białka w II śniadaniu ucznia, składającym się z:
- 50 g chleba razowego,
- 10 g masła,
- 20 g twarogu chudego,
- 100 g jabłka.
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
---|---|---|---|
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
chleb razowy | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
twaróg chudy | 20,0 | 0,5 | 3,5 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
jabłka | 0,4 | 0,4 | 12,1 |
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Seler, aby zachować białą barwę oraz nie stracić wartości odżywczych, powinien zostać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przygotowania podprawy zacieranej, mąkę trzeba
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
W obszarze czystym w restauracji należy realizować