Pytanie 1
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Oblicz, ile kilogramów mięsa trzeba przygotować do wykonania 25 porcji sztufady, gdy na jedną porcję przypada 250 gramów mięsa?
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
Jakie urządzenie powinno być użyte do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Po spożyciu jaja, organizm człowieka otrzymuje
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 1 porcję należy sporządzać
Nazwa surowca | Ilość |
---|---|
Jaja | 2 szt. |
Ocet | 40 cm3 |
Woda | 1 litr |
Sól | do smaku |
Jakie właściwości ma świeża ryba?
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
Wołowina | 800 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Cebula | 150 g |
Ogórek kiszony | 100 g |
Słonina | 50 g |
Musztarda | 20 g |
Przyprawy | do smaku |
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Jaką metodę przechowywania żywności trzeba zastosować, aby stworzyć warunki sprzyjające rozwojowi bakterii kwasu mlekowego?
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi koszt produkcji 10 porcji bitej śmietany z jagodami.
Nazwa potrawy: Bita śmietana z jagodami | |||
---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 5 porcji [g] | Cena 1kg [zł] |
1. | Śmietanka 30% | 250 | 10,00 |
2. | Cukier puder | 50 | 2,00 |
3. | Jagody | 300 | 15,00 |
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
Filetując, można uzyskać cztery filety z
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Źródło światła oświetlające miejsce pracy powinno być umiejscowione
Kluczowym punktem nadzoru w procesie przygotowywania potraw, które są poddawane obróbce termicznej i serwowane na ciepło, jest
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych przy użyciu skrobi w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w nich proces
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Który składnik zawarty w mące przyczynia się do zagęszczania dań?
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Jak powinien być podany kompot francuski?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia