Pytanie 1
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Wynik: 21/40 punktów (52,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Kosze na odpady powinny być opróżniane, gdy są wypełnione do
Szybkie zanurzenie surowca w wrzącej wodzie lub gorącej parze w celu zneutralizowania enzymów i ułatwienia usunięcia skórki, to
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Który z procesów obejmuje eliminację z surowca zanieczyszczeń, elementów niejadalnych oraz zepsutych, a także mycie i nadanie mu właściwego kształtu?
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
W kontekście promocji sprzedaży w obiekcie gastronomicznym nie są wykorzystywane
Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Oblicz, jaką ilość wody należy przygotować do wykonania kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeśli na jedną objętość kaszy przypada 6 objętości wody?
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Mięso zanurzone w marynatach na bazie wina powinno być przechowywane w temperaturze 0-7°C maksymalnie przez
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Prawidłowo przygotowany kotlet de volaille powinien charakteryzować się kształtem
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?