Pytanie 1
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Eklery oraz ptysie powinny być przygotowywane z ciasta
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Skrót określający dobrą praktykę higieniczną to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W jakiej sekwencji powinny być rozmieszczone meble oraz urządzenia w zmywalni naczyń stołowych?
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Jakie produkty można uznać za o wysokim ryzyku mikrobiologicznym?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Jakie ryzyko może wynikać z jedzenia chleba ze pleśnią?
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są 3 części wagowe mąki, 2 części wagowe tłuszczu oraz 1 część wagowa cukru. Jaką ilość tłuszczu i cukru należy odważyć, jeżeli użyto 18 kg mąki?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
Jakie jest główne zastosowanie marynaty w procesie przygotowywania mięsa?
Owocami długo trwałymi są
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Której zupie należy unikać podczas diety lekkostrawnej?
Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Jakie jest zalecane temperatura dla magazynowania świeżych tuszek drobiowych w warunkach o wilgotności 90 %?
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania mleczka waniliowego jest