Pytanie 1
Jakie urządzenia są używane do długoterminowego przechowywania ciast?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie urządzenia są używane do długoterminowego przechowywania ciast?
Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?
Jakie wypieki powinny być kruche, łamliwe i dobrze wysuszone?
Aby wytworzyć pączki w sposób tradycyjny, konieczne jest użycie następującego zestawu maszyn oraz urządzeń:
Rdzenie likworowe można pokryć kuwerturą czekoladową lub poddać
Podczas składowania surowców, jakie zagrożenie dla zdrowia ludzi może wystąpić?
Eliminacja owadów w cukierni to
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, produkty i wyroby cukiernicze zawierające alergeny należy wytwarzać na odrębnej linii technologicznej lub w specjalnie wydzielonym pomieszczeniu produkcyjnym. Wskaź jaki półprodukt lub wyrób cukierniczy powinien być wytwarzany zgodnie z tą zasadą?
Przed użyciem rodzynek do wypieku babki drożdżowej, powinno się je najpierw
Z uwagi na bezpieczeństwo zdrowotne, w jakiej temperaturze należy przechowywać roladę z bitą śmietaną?
Jaki surowiec pełni rolę środka słodzącego w cukiernictwie?
Syrop z skrobi jest klasyfikowany jako substancja
Aby zgłosić wydanie surowców z magazynu na potrzeby produkcji, należy zastosować formularz z oznaczeniem
Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?
W cukiernictwie do ozdabiania dekoracyjnych elementów za pomocą metody rozpylania farby przez strumień powietrza należy wykorzystać
Który ze składników używanych w produkcji piernika powinien być kontrolowany ze względu na potencjalne zagrożenie chemiczne?
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć mąki pszennej
Masa deserowa, która powstaje z mielonych migdałów oraz pudru cukrowego, używana do oblewania tortów i tworzenia figurek to
Co jest przyczyną powstania zakalca w babce biszkoptowo-tłuszczowej?
Podaj idealny zakres temperatur do smażenia pączków?
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe po przygotowaniu należy
Uszkodzenie przycisku odpowiedzialnego za wyłączenie zasilania wałkownicy może prowadzić do
Wyroby cukiernicze, które nie zawierają kremów, powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności maksymalnie 75% oraz temperaturze nieprzekraczającej
Ile kilogramów maku jest wymagane do wytworzenia 100 kg strucli makowej, jeśli do wyprodukowania 1 kg tego ciasta użyto 0,2 kg maku?
Orzechy oraz migdały powinny być składowane w magazynach w temperaturze
Pracownik piekarni z ropiejącymi ranami na dłoniach
Do przygotowania ciasta należy wykorzystać mąkę pszenną o wysokiej zawartości mocnego glutenu
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
Masa makowa powinna być przechowywana maksymalnie przez 1 dobę w temperaturze
Proces przygotowywania mleka do wytwarzania lodów mlecznych obejmuje jego
Serniki na zimno z świeżymi owocami powinny być przechowywane
Zasada FIFO, stosowana w magazynach surowców do produkcji wyrobów cukierniczych, ma na celu zapobieganie przeterminowaniu oraz zepsuciu się artykułów spożywczych, co oznacza
W jakim zakresie temperatur powinno się przechowywać roladę biszkoptową z kremem russel?
Chałwę powinno się przechowywać w zakresie temperatury 6–8 °C oraz przy wilgotności względnej powietrza
Co może być przyczyną zakalca w keksie?
Wskaż cechę jakościową określającą teksturę produktu?
Wskaż substancję chemiczną, która wymaga specjalnych technik monitorowania.
W procesie produkcji masy karmelowej do odmierzania cukru wykorzystuje się
Przed ubiciem białek do produkcji blatu beżowego, jaka powinna być temperatura ich schłodzenia?
Aby wytworzyć 1 kg strucli serowej, wykorzystano 0,4 kg twarogu. Ile twarogu będzie potrzebne do produkcji 100 kg tego ciasta?