Pytanie 1
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do
Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Jakie dodatki do sałatek zabezpieczają witaminę C przed jej utratą?
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z produktów nie ma cholesterolu?
W diecie osób z chorobą wrzodową dopuszczalne jest spożywanie
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość |
Mleko | 750 ml |
Mąka ziemniaczana | 50 g |
Cukier | 100 g |
Czekolada gorzka | 30 g |
Masło | 15 g |
Jakie urządzenie powinno się używać do przygotowywania zup kremowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Co powinno być podane na podwieczorek w diecie o łatwej strawności?
Przygotowując tradycyjne gołąbki, trzeba wykorzystać: kapustę białą, mięso mielone mieszane oraz
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Akryloamidy mogą być obecne w produktach spożywczych
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak dokonuje się tamowania krwotoków oraz opatrywania ran?
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Kaszami, które powstają z pszenicy, są
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Jaki dodatek skrobiowy wykorzystuje się do jaj poszetowych?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Przy przygotowywaniu kotleta de volaille, należy go obtoczyć w panierce
Obiekt gastronomiczny, który serwuje kawę, ciastka, torty oraz napoje alkoholowe, określa się mianem