Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.05 Pytanie 1
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są

A. grzanki z pieczarkami
B. sosy na bazie majonezu
C. suflety czekoladowe
D. sorbety malinowe
HGT.05 Pytanie 2
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaką kolejność należy zastosować przy układaniu bielizny stołowej na stole?

A. obrus, molton, napperon, serweta konsumencka
B. molton, obrus, napperon, serweta konsumencka
C. molton, napperon, obrus, serweta konsumencka
D. obrus, serweta konsumencka, molton, napperon
HGT.05 Pytanie 3
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie kroki należy podjąć, gdy gość zgłasza brak ciepłej wody w pokoju?

A. Zalecić gościowi użycie zimnej wody jako alternatywy.
B. Poinformować dział techniczny o problemie.
C. Ignorować zgłoszenie i poczekać, aż problem sam się rozwiąże.
D. Odesłać gościa do recepcji bez podejmowania żadnych działań.
HGT.05 Pytanie 4
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do odpadów wyjątkowo niebezpiecznych, które mogą stanowić zagrożenie dla przyrody, zaliczają się

A. skorupki jaj
B. ości
C. papier i tektura
D. baterie
HGT.05 Pytanie 5
Wykonywanie prac pomocniczych…

Pokój przed przybyciem gościa VIP przygotowuje wstawkę, co oznacza

A. układa szlafroki kąpielowe na łóżkach.
B. dostarcza do pokoju bukiet świeżych kwiatów.
C. przygotowuje dodatkowe łóżko.
D. zapewnia dodatkowy zestaw filiżanek.
HGT.05 Pytanie 6
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zanim położy się prześcieradło na łóżko, osoba sprzątająca powinna upewnić się, czy jest czysty

A. laufer
B. ochraniacz
C. napperon
D. stelaż
HGT.05 Pytanie 7
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak określa się proces poddawania delikatnych owoców i warzyw działaniu najpierw gorącej, a potem zimnej wody?

A. Blanszowanie
B. Kandyzowanie
C. Karmelizowanie
D. Flambirowanie
HGT.05 Pytanie 8
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak nazywa się proces mechanicznego usuwania pestek z wiśni?

A. oczka
B. drylowanie
C. wyłuszczanie
D. flambirowanie
HGT.05 Pytanie 9
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do czego służą minizraszacze w ogrodzie?

A. do wapnowania ziemi
B. do wertykulacji trawnika
C. do nawadniania rabat z kwiatami
D. do eliminacji mchu
HGT.05 Pytanie 10
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak nazywa się strój pracownika housekeepingu?

A. kitel
B. mundur
C. uniform
D. garnitur
HGT.05 Pytanie 11
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zachowanie piaskownicy w odpowiedniej czystości i sanitarnym stanie wymaga między innymi

A. ochrony przed dostępem zwierząt
B. systematycznego nawadniania
C. starannego nawożenia
D. częstego stosowania środków owadobójczych
HGT.05 Pytanie 12
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czyste i suche naczynia stołowe są przechowywane w szafkach w rozdzielni kelnerskiej. Przed ich ułożeniem na stole dla klienta, należy je

A. dokładnie policzyć
B. przeliczyć i zaprezentować
C. przepłukać i osuszyć
D. starannie wypolerować
HGT.05 Pytanie 13
Wykonywanie prac pomocniczych…

Sekator z regulowaną długością to praktyczne i komfortowe narzędzie do przycinania

A. wrzosów
B. kłączy
C. gałęzi
D. tulipanów
HGT.05 Pytanie 14
Wykonywanie prac pomocniczych…

Codzienne utrzymanie czystości w lokalu mieszkalnym obejmuje m.in.

A. sprzątanie balkonu, wymianę pościeli, trzepanie dywanów
B. ścieranie kurzy, odkurzanie sprzętów oświetleniowych, mycie okien
C. wietrzenie pokoju, ścielenie łóżka, sprzątanie łazienki
D. otwieranie okien, polerowanie podłóg, czyszczenie armatury
HGT.05 Pytanie 15
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie narzędzia są wykorzystywane do formowania krzewów oraz żywopłotów?

A. niwelatory
B. mechaniczne nożyce
C. podkaszarki
D. wały metalowe
HGT.05 Pytanie 16
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do odzieży roboczej oraz środków ochrony osobistej na stanowisku pokojowej zaliczamy

A. rękawice brezentowe oraz kamizelka ciepłochronna
B. rękawice gumowe oraz fartuch roboczy
C. kamizelka ostrzegawcza oraz kurtka przeciwdeszczowa
D. okulary ochronne oraz ubranie drelichowe
HGT.05 Pytanie 17
Wykonywanie prac pomocniczych…

Codzienna pielęgnacja kapoków w okresie letnim polega na ich starannym

A. namoczeniu
B. wypraniu
C. wysuszeniu
D. naoliwieniu
HGT.05 Pytanie 18
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co charakteryzuje jednostkę mieszkalną typu twin?

A. łóżko piętrowe
B. dwa pojedyncze łóżka
C. łóżko dwuosobowe
D. łóżko jednoosobowe
HGT.05 Pytanie 19
Wykonywanie prac pomocniczych…

Skrót SGL odnosi się do lokalu mieszkalnego

A. dwuosobowego
B. jednoosobowego
C. trzyosobowego
D. wieloosobowego
HGT.05 Pytanie 20
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podstawowe działania w zakresie czyszczenia i konserwacji to dezynfekcja oraz osuszanie drewnianych ławek i półek?

A. niecki basenu
B. pola minigolfowego
C. wnętrza sauny
D. kortu tenisowego
HGT.05 Pytanie 21
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przy czyszczeniu pokoju hotelowego należy przede wszystkim

A. zmienić firanki na świeże
B. usunąć kurz z powierzchni mebli
C. wymienić wszystkie meble na nowe
D. przemalować ściany na nowy kolor
HGT.05 Pytanie 22
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest poprawne postępowanie z bagażem gościa, który jeszcze nie zameldował się w hotelu?

A. Przechowanie w odpowiednim pomieszczeniu do czasu meldunku gościa.
B. Włożenie bagażu do losowego pokoju, co jest nieprofesjonalne i może prowadzić do utraty bagażu.
C. Zostawienie bagażu na zewnątrz hotelu, co jest nieodpowiednie i niebezpieczne.
D. Zostawienie bagażu przy recepcji, co może naruszać zasady bezpieczeństwa.
HGT.05 Pytanie 23
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas wykonywania konserwacji sauny nie powinno się

A. pozbywać się różnych okruszków i kurzu.
B. czyścić jej przy użyciu wody pod ciśnieniem z pomocą myjki.
C. zmywać wodę z podłogi do sucha.
D. osuszać sauny po każdym użyciu.
HGT.05 Pytanie 24
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przed umieszczeniem brudnych naczyń w zmywarce należy wykonać czynność, która polega na ich

A. polerowaniu
B. sortowaniu
C. wyparzeniu
D. wysuszeniu
HGT.05 Pytanie 25
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zewnętrzną część stołów bufetowych ozdabia się specjalnie uformowanymi falbanami, co oznacza

A. bieżnikami.
B. serwetami.
C. moltonami.
D. skirtingami.
HGT.05 Pytanie 26
Wykonywanie prac pomocniczych…

Papierowe opakowania powinny być umieszczane w pojemnikach o kolorze

A. zielonym
B. czarnym
C. żółtym
D. niebieskim
HGT.05 Pytanie 27
Wykonywanie prac pomocniczych…

Skrót SGL określa rodzaj pokoju

A. dwuosobowy
B. jednoosobowy
C. wieloosobowy
D. trzyosobowy
HGT.05 Pytanie 28
Wykonywanie prac pomocniczych…

Który z pracowników obsługi hotelowej podejmuje gości oraz ich żegna, a także zajmuje się otwieraniem i zamykaniem głównych drzwi?

A. Bagażowy
B. Portier
C. Concierge
D. Parkingowy
HGT.05 Pytanie 29
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakimi środkami czyszczącymi pielęgnuje się bidet oraz muszlę klozetową w lokalu mieszkalnym?

A. płynem o działaniu wybielającym
B. proszkiem do czyszczenia oraz wybielania
C. płynem przeznaczonym do czyszczenia i dezynfekcji
D. środkiem w postaci proszku do czyszczenia
HGT.05 Pytanie 30
Wykonywanie prac pomocniczych…

Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę

A. laufry
B. moltony
C. napperony
D. skirtingi
HGT.05 Pytanie 31
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie narzędzie wykorzystuje się do eliminacji chwastów oraz spulchniania gleby?

A. flancownik
B. motykę
C. aerator
D. pikownik
HGT.05 Pytanie 32
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zawieszka z napisem don"t disturb oznacza

A. pokój w trakcie porządkowania
B. wstęp zabroniony
C. nie przeszkadzać
D. pokój w trakcie renowacji
HGT.05 Pytanie 33
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przy sprzątaniu toalety, pracownik powinien założyć

A. fartuch kuchenny
B. czepek na głowę
C. rękawice gumowe
D. maseczkę ochronną
HGT.05 Pytanie 34
Wykonywanie prac pomocniczych…

Nadanie odpowiedniego kształtu w kontekście kulinarnym to

A. mielenie
B. dzielenie porcji
C. formowanie
D. łączanie
HGT.05 Pytanie 35
Wykonywanie prac pomocniczych…

Określ obowiązek bagażowego w stosunku do gościa, który zrealizował check-in w hotelu 5*?

A. Wskazanie kierunku do windy towarowej
B. Podanie informacji na temat menu w restauracji hotelowej
C. Przeniesienie bagażu gościa do pokoju hotelowego
D. Wręczenie klucza oraz karty pobytu
HGT.05 Pytanie 36
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na jedną osobę w restauracyjnym stoliku powinno się zapewnić miejsce o szerokości co najmniej

A. 90 cm
B. 60 cm
C. 80 cm
D. 40 cm
HGT.05 Pytanie 37
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zastosowanie zraszania na drogach dojazdowych do hotelu powinno mieć miejsce w dniach

A. wietrznych
B. upalnych
C. mroźnych
D. pochmurnych
HGT.05 Pytanie 38
Wykonywanie prac pomocniczych…

Trzony kuchenne, płyty grzewcze, patelnie, kotły do gotowania oraz podgrzewacze stanowią elementy wyposażenia

A. magazynu żywności.
B. chłodni.
C. zmywalni.
D. kuchni właściwej.
HGT.05 Pytanie 39
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co zwykle obejmuje wieczorna obsługa pokoju?

A. wymianę pościeli, odkurzanie oraz uzupełnianie potrzebnych akcesoriów według wykazu
B. kontrolę stanu technicznego oraz wyposażenia pokoju
C. zaciemnienie okien, zdjęcie narzuty z łóżka, zawinięcie górnej krawędzi kołdry oraz zapalenie lampki nocnej przy łóżku
D. organizację uroczystej kolacji dla gości hotelowych w ich pokojach
HGT.05 Pytanie 40
Wykonywanie prac pomocniczych…

W jakim celu stosuje się maty antypoślizgowe w łazienkach hotelowych?

A. Aby zapobiec poślizgnięciom i upadkom
B. Dla ułatwienia sprzątania podłogi
C. Do suszenia ubrań gości
D. Do dekoracji podłogi