Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.05 Pytanie 81
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest zastosowanie podbieraków do liści?

A. utrzymania w dobrym stanie drobnego sprzętu rekreacyjnego
B. wygładzania nawierzchni kortów tenisowych
C. czyszczenia basenu zewnętrznego
D. porządkowania klubu fitness
HGT.05 Pytanie 82
Wykonywanie prac pomocniczych…

Odzież gościa hotelowego, pozostawiona w oznaczonym worku w pokoju, jest przekazywana do pralni

A. recepcjonista
B. pokojowa
C. inspektor pięter
D. gość hotelowy
HGT.05 Pytanie 83
Wykonywanie prac pomocniczych…

Środek do ręcznego mycia naczyń powinien, poza znakomitymi właściwościami czyszczącymi,

A. być łagodny dla skóry dłoni
B. zawierać substancje żelujące
C. posiadać mocny zapach
D. efektywnie uzdatniać wodę
HGT.05 Pytanie 84
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podaj właściwą sekwencję realizacji prac porządkowych w hotelowym w.h.s.

A. Umycie podłogi, wypolerowanie lustra, umycie i zdezynfekowanie toalety
B. Zebranie brudnych ręczników, oczyszczenie urządzeń sanitarnych, umycie podłogi
C. Usunięcie zabrudzeń ze ścian, uzupełnienie czystych ręczników, umycie toalety
D. Uzupełnienie galanterii łazienkowej, wypolerowanie lustra, czyszczenie brodzika
HGT.05 Pytanie 85
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaki jest prawidłowy sposób postępowania z brudną pościelą w hotelu?

A. Umieszczenie jej w specjalnym worku na brudną bieliznę
B. Pozostawienie jej na podłodze w pokoju
C. Złożenie i umieszczenie na półce w szafie
D. Spakowanie w plastikowy worek i schowanie do szuflady
HGT.05 Pytanie 86
Wykonywanie prac pomocniczych…

Szafka kelnerska to mebel umieszczony w sali konsumpcyjnej, w której przechowuje się

A. dania serwowane na gorąco w podgrzewaczach
B. bieliznę stołową oraz sztućce
C. sztućce do serwowania oraz sosy i dodatki do potraw
D. potrawy wymagające niskiej temperatury
HGT.05 Pytanie 87
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na podstawie danych z tabeli, wskaż roślinę najdłużej kwitnącą.

RoślinaOkres kwitnienia
Cyniaod połowy czerwca do połowy września
Czarnuszkalipiec i sierpień
Malwaod lipca do września
Petuniaod maja do końca października

A. Czarnuszka.
B. Malwa.
C. Petunia.
D. Cynia.
HGT.05 Pytanie 88
Wykonywanie prac pomocniczych…

Configurowanie sali konsumenckiej, w której goście zasiadają przy okrągłych stołach, określamy jako

A. teatralny
B. konferencyjny
C. szkolny
D. bankietowy
HGT.05 Pytanie 89
Wykonywanie prac pomocniczych…

Nie należy używać do konserwacji roweru

A. preparatu do polerowania
B. preparatu do smarowania
C. sprzętu do szorowania
D. sprzętu do czyszczenia
HGT.05 Pytanie 90
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie działania powinien podjąć pracownik hotelu, gdy gość skarży się na hałas z sąsiedniego pokoju?

A. Zaproponować gościowi zmianę pokoju na własny koszt
B. Skontaktować się z gośćmi w sąsiednim pokoju i poprosić o zachowanie ciszy
C. Ignorować skargę i wrócić do swoich obowiązków
D. Włączyć muzykę, aby zagłuszyć hałas
HGT.05 Pytanie 91
Wykonywanie prac pomocniczych…

W jakiej formie najlepiej przechowywać środki czystości w magazynie?

A. w papierowych torbach
B. w otwartych pojemnikach
C. na luzie na półkach
D. w oryginalnych opakowaniach
HGT.05 Pytanie 92
Wykonywanie prac pomocniczych…

Rękawice, które powinien nosić personel hotelowy podczas sprzątania węzłów higieniczno-sanitarnych, muszą oferować

A. komfort oraz wysoki stopień ochrony przed gorącą wodą
B. ochronę przed uszkodzeniem skóry oraz działaniem środków chemicznych
C. odporność na ścieranie i niskie temperatury
D. dużą elastyczność oraz dopasowanie kolorów do odzieży
HGT.05 Pytanie 93
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie działania powinna podjąć osoba sprzątająca węzeł higieniczno-sanitarny po wymeldowaniu gościa w kontekście ręczników?

A. Ułożyć na półce w szafie
B. Spakować do worka i pozostawić w łazience
C. Zostawić na podłodze w pomieszczeniu
D. Wrzucić do wózka na brudną bieliznę
HGT.05 Pytanie 94
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas przygotowywania łóżka hotelowego, co należy najpierw umieścić na materacu?

A. poduszka
B. narzuta
C. kołdra
D. prześcieradło
HGT.05 Pytanie 95
Wykonywanie prac pomocniczych…

Określ właściwą sekwencję działań porządkowych w łazience hotelowej?

A. Zebranie brudnych ręczników, posprzątanie urządzeń sanitarnych, umycie podłogi
B. Umycie podłogi, wypolerowanie lustra, umycie i zdezynfekowanie toalety
C. Uzupełnienie akcesoriów łazienkowych, wypolerowanie lustra, wyczyszczenie brodzika
D. Usunięcie zabrudzeń z ścian, dodanie czystych ręczników, umycie toalety
HGT.05 Pytanie 96
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest zastosowanie kutra?

A. do mielenia mięsa oraz jego mieszania z przyprawami
B. do porcjowania mięsa, wędlin oraz ryb
C. do podgrzewania przygotowanych potraw mięsnych i rybnych
D. do wyciskania i mieszania soków z owoców i warzyw
HGT.05 Pytanie 97
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie środki powinny być zastosowane do czyszczenia armatury w łazience?

A. preparatu zawierającego rozpuszczalnik
B. detergentów bazujących na chlorze
C. preparatu o mocnych właściwościach ściernych
D. łagodnych detergentów zasadowych
HGT.05 Pytanie 98
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie wyposażenie dodatkowe można znaleźć w pokoju hotelowym wyższej kategorii?

A. czajnik elektryczny
B. masażer
C. rower stacjonarny
D. drukarka
HGT.05 Pytanie 99
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zgodnie z procedurą porządkowania lokalu mieszkalnego po wyjeździe gościa, pracownik obsługi pięter powinien zweryfikować, czy

A. w pomieszczeniu nie ma przedmiotów pozostawionych przez gościa
B. depozyt został zwrócony
C. gość opłacił należność za pobyt
D. została wystawiona faktura
HGT.05 Pytanie 100
Wykonywanie prac pomocniczych…

W niebieskim kontenerze powinny być składowane odpady

A. z metalu
B. z plastiku
C. ze szkła
D. z papieru
HGT.05 Pytanie 101
Wykonywanie prac pomocniczych…

Dodatkowe wyposażenie przygotowane dla gościa w hotelu, to

A. deska z owocami
B. meble na tarasie
C. dodatkowe łóżko
D. opakowanie słodyczy
HGT.05 Pytanie 102
Wykonywanie prac pomocniczych…

W hotelu do przechowywania gotówki oraz wartościowych przedmiotów wykorzystuje się

A. stół.
B. schowek na bagaż.
C. lodówkę na napoje.
D. sejf.
HGT.05 Pytanie 103
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie obowiązki wykonuje pracownik służby pięter?

A. serwisowanie urządzeń klimatyzacyjnych w jednostce mieszkalnej
B. wystawianie rachunków za room service
C. uzupełnianie materiałów reklamowych w pokojach hotelowych
D. przygotowywanie i ozdabianie potraw
HGT.05 Pytanie 104
Wykonywanie prac pomocniczych…

Aby zredukować ryzyko wystąpienia wypadku, łańcuchy metalowe przy huśtawkach hotelowych, jako elementy najszybciej ulegające zużyciu po dłuższym czasie użytkowania, należy

A. nasmarować
B. wymienić na nowe
C. zaimpregnować metodą ciśnieniową
D. pomalować farbą antykorozyjną
HGT.05 Pytanie 105
Wykonywanie prac pomocniczych…

Gdzie powinna być umieszczona lampka nocna w pokoju hotelowym?

A. w okolicy fotela
B. ponad biurkiem
C. w sąsiedztwie wejścia do pokoju
D. przy każdym łóżku
HGT.05 Pytanie 106
Wykonywanie prac pomocniczych…

Kiedy należy wymienić żarówkę w pokoju hotelowym?

A. Nigdy, to zadanie działu technicznego
B. Co miesiąc, niezależnie od stanu technicznego
C. Gdy przestanie świecić
D. Gdy gość o to poprosi, a żarówka nie działa
HGT.05 Pytanie 107
Wykonywanie prac pomocniczych…

Metoda mechanicznego usuwania pestek z owoców jadalnych to

A. oczka.
B. drylowanie.
C. wyłuskanie.
D. flambirowanie.
HGT.05 Pytanie 108
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas kontroli jakości pokoju hotelowego należy:

A. Skupić się tylko na czystości łazienki, pomijając resztę pokoju.
B. Zostawić wszystko tak, jak zastano, bez żadnej kontroli.
C. Sprawdzić czystość wszystkich powierzchni
D. Skupić się wyłącznie na stanie łóżka, ignorując inne elementy pokoju.
HGT.05 Pytanie 109
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz

A. salę dla gości.
B. magazyn napojów.
C. chłodnię.
D. punkt kelnerski.
HGT.05 Pytanie 110
Wykonywanie prac pomocniczych…

Wstawka to dodatek w wyposażeniu pokoju hotelowego, który obejmuje

A. dodatkową poduszkę
B. kwiaty
C. żelazko
D. dodatkowe łóżko
HGT.05 Pytanie 111
Wykonywanie prac pomocniczych…

Sztućce, które zostały umyte i wypolerowane, należy przechowywać w sali konsumenckiej

A. w witrynie chłodniczej
B. na ladzie barowej
C. na regale ekspozycyjnym
D. w pomocniku kelnerskim
HGT.05 Pytanie 112
Wykonywanie prac pomocniczych…

W tradycyjnym minibaru w hotelowym pokoju powinny znajdować się

A. napoje gorące i zimne, alkohole, desery lodowe
B. alkohole, napoje chłodzące, małe przysmaki
C. napoje gorące, tartinki, słone przekąski
D. kawę, herbatę, soki owocowe
HGT.05 Pytanie 113
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do kategorii odpadów szczególnie niebezpiecznych, które mogą zagrażać środowisku, zalicza się

A. baterie
B. skorupki jaj
C. papier i tektura
D. ości
HGT.05 Pytanie 114
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie środki wykorzystuje się do dezynfekcji wody w basenie?

A. żelaza
B. chloru
C. fluoru
D. siarki
HGT.05 Pytanie 115
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co powinien zrobić pracownik hotelu w przypadku zgubienia klucza przez gościa?

A. Zignorować sytuację, klucz się na pewno znajdzie
B. Zgłosić problem do kierownika i zablokować dostęp do pokoju
C. Poprosić o pozostawienie drzwi otwartych do czasu znalezienia klucza
D. Samodzielnie dorobić klucz i dostarczyć go gościowi
HGT.05 Pytanie 116
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czego używa się do polerowania powierzchni szklanych w hotelu?

A. szczotki drucianej
B. ściereczki z mikrofibry
C. papieru ściernego
D. zamrażarki
HGT.05 Pytanie 117
Wykonywanie prac pomocniczych…

Kiedy należy przeprowadzić sprzątanie okolicznościowe w hotelu?

A. Po pobycie gości z małymi dziećmi
B. Przed nadchodzącymi świętami
C. Przed przybyciem gościa z niepełnosprawnością
D. Po zakończeniu pobytu dużych grup
HGT.05 Pytanie 118
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas porządkowania przestrzeni publicznych w hotelu, pracownik powinien

A. wymienić wykładziny
B. projektować nowe wnętrza
C. sprawdzić i opróżnić kosze na śmieci
D. organizować eventy
HGT.05 Pytanie 119
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do sekcji wysyłkowej obiektu gastronomicznego w hotelu należy

A. biuro
B. przygotowalnia warzyw
C. rozdzielnia kelnerska
D. kuchnia gorąca
HGT.05 Pytanie 120
Wykonywanie prac pomocniczych…

W jaki sposób pracownik hotelu powinien reagować na skargi gościa dotyczące czystości pokoju?

A. Zgłosić skargi do serwisu technicznego.
B. Poprosić gościa o samodzielne sprzątnięcie pokoju.
C. Zignorować skargi i kontynuować swoje obowiązki.
D. Przeprosić gościa i natychmiast zorganizować ponowne sprzątanie pokoju.