Kwalifikacja: ROL.04 - Prowadzenie produkcji rolniczej

Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.

Wymagania jakościowe dla ziemniaków
Cechy określające jakośćJadalneFrytkiChipsy
Wielkość bulw (mm)40-60> 5040-60
Kształt bulw*RegularnyOwalne
do podłużnych
owalnych
Okrągłe
do okrągło-
wanych
Typ kulinarnyOd średnio
zwięzłego do mączystego
Średnio
zwięzły
mączysty
Zawartość suchej masy (%)18-2220-2422-24
Zawar. cukrów redukując. (%)< 0,5< 0,50,2-0,3
Zawartość skrobi (%)12-1614-1815-19
Ciemnienie miąższu surowego
w skali 1-9 (9-nie ciemnieje,
1-ciemnieje)
> 7> 6,5> 6,5
Ciemnienie miąższu
po ugotowaniu w skali 1-9
(9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje)
> 8> 7,5> 7,5
Wady wewnętrznedopuszczalna ilość wad do 2%
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze

Odpowiedzi