Kwalifikacja: ROL.04 - Prowadzenie produkcji rolniczej
Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.
Wymagania jakościowe dla ziemniaków | |||
---|---|---|---|
Cechy określające jakość | Jadalne | Frytki | Chipsy |
Wielkość bulw (mm) | 40-60 | > 50 | 40-60 |
Kształt bulw* | Regularny | Owalne do podłużnych owalnych | Okrągłe do okrągło- wanych |
Typ kulinarny | Od średnio zwięzłego do mączystego | Średnio zwięzły | mączysty |
Zawartość suchej masy (%) | 18-22 | 20-24 | 22-24 |
Zawar. cukrów redukując. (%) | < 0,5 | < 0,5 | 0,2-0,3 |
Zawartość skrobi (%) | 12-16 | 14-18 | 15-19 |
Ciemnienie miąższu surowego w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 7 | > 6,5 | > 6,5 |
Ciemnienie miąższu po ugotowaniu w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 8 | > 7,5 | > 7,5 |
Wady wewnętrzne | dopuszczalna ilość wad do 2% | ||
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze |