Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 041
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. kukurydza
B. pszenica
C. żyto
D. buraki
ROL.04 Pytanie 1 042
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Narzędzie marketingowe, mające na celu tworzenie korzystnego wizerunku przedsiębiorstwa, to
A. reklama
B. public relation
C. promocja dodatkowa
D. sprzedaż osobista
ROL.04 Pytanie 1 043
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz koszt jednostkowy koszenia 1 ha zboża, mając na uwadze poniesione wydatki, które wynoszą:
- wydatki na paliwo 80 zł/ha,
- wydatki na pracę 25 zł/ha,
- koszty smarów i konserwacji 15 zł/ha,
- amortyzację kombajnu 30 zł/ha.
A. 80 zł
B. 150 zł
C. 105 zł
D. 120 zł
ROL.04 Pytanie 1 044
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych elementów nie stanowi narzędzia promocji?
A. sprzedaż osobista
B. public relations
C. monitoring
D. reklama
ROL.04 Pytanie 1 045
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znakowanie identyfikacyjne zwierząt za pomocą tatuażu jest dozwolone.
A. u koni
B. u bydła
C. u świń
D. u owiec
ROL.04 Pytanie 1 046
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to
A. mieszanki witaminowo-mineralne
B. mieszanki uzupełniające
C. mieszanki pełnoporcjowe
D. koncentraty wysokobiałkowe
ROL.04 Pytanie 1 047
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zakład Paszowy INDOPOL produkuje codziennie 2 000 kg paszy, ponosząc następujące wydatki:
- za ziarno 1 400 zł,
- za koncentrat 200 zł,
- za energię 100 zł,
- za płace z narzutami 200 zł,
- koszty wydziałowe 500 zł.
Jakie są koszty wytworzenia 1 kg paszy?
A. 1,20 zł
B. 0,90 zł
C. 0,95 zł
D. 0,80 zł
ROL.04 Pytanie 1 048
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby skutecznie przykryć obornik lub słomę po zbiorach kukurydzy na ziarno, w trakcie orki powinno się zastosować
A. odkładnice ażurowe
B. krój tarczowy
C. odkładnice cylindryczne
D. przedpłużki
ROL.04 Pytanie 1 049
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dlaczego regularne usuwanie chwastów jest istotne w produkcji roślinnej?
A. Aby poprawić warunki wzrostu roślin poprzez lepsze nasłonecznienie
B. Aby zwiększyć estetykę upraw
C. Aby przyciągnąć zapylacze do kwitnących roślin
D. Aby zmniejszyć konkurencję o wodę i składniki odżywcze
ROL.04 Pytanie 1 050
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdarzenie w trakcie pracy w rolnictwie należy zgłosić do
A. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
B. Państwowej Inspekcji Pracy
C. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
D. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
ROL.04 Pytanie 1 051
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy
A. duroc
B. puławska
C. wielka biała polska
D. hampshire
ROL.04 Pytanie 1 052
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
---|---|
Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
Prosięta do 10 kg | 0,15 |
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 120m2
B. 130 m2
C. 100m2
D. 140 m2
ROL.04 Pytanie 1 053
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych
A. zawierających antybiotyki
B. wysokoenergetycznych
C. wzbogaconych w tłuszcze
D. mineralnych
ROL.04 Pytanie 1 054
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?
A. cukry proste
B. aminokwasy
C. polipeptydy
D. kwasy tłuszczowe
ROL.04 Pytanie 1 055
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli wskaż preparat, który należy zastosować przed zbiorem rzepaku, w celu przyśpieszenia dojrzewania nasion.
Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie | |
---|---|
Herbicydy | Navigator 360 SL |
Fungicydy | Agristar 250 SC |
Insektycydy | Inazuma 130 WG |
Desykanty | Reglone 200 SL |
A. Navigator 360 SL
B. Reglone 200 SL
C. Agristar 250 SC
D. Inazuma 130 WG
ROL.04 Pytanie 1 056
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pierwszym działaniem agrotechnicznym, które należy przeprowadzić po zbiorze zbóż, jest
A. orka siewna
B. orka odwrotka
C. bronowanie
D. podorywka
ROL.04 Pytanie 1 057
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wzbogacenie ziarna jęczmienia, wykorzystywanego w diecie dorosłych zwierząt gospodarskich, w białko ogólne można uzyskać podczas
A. granulowania
B. mocznikowania
C. słodowania
D. śrutowania
ROL.04 Pytanie 1 058
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?
Masa zwierzęcia (kg) od: | 300 | 400 | 500 | 600 | 700 |
---|---|---|---|---|---|
Liczba zwierząt na poidło miskowe | 8 | 8 | 6 | 6 | 6 |
Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego | 13 | 12 | 11 | 10 | 10 |
A. 12
B. 6
C. 10
D. 2
ROL.04 Pytanie 1 059
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed przystąpieniem do pracy w zbiorniku na gnojowicę należy
A. wyposażyć wchodzącego w aparat do oddychania
B. oświetlić zbiornik lampą fluorescencyjną
C. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną
D. osuszyć zbiornik
ROL.04 Pytanie 1 060
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jaką powierzchnię użytków rolnych może być użyty obornik przechowywany na płycie o wymiarach 50 m x 20 m x 1,5 m, jeżeli przewidziana dawka wynosi 30 t/ha, a 1 m3 nawozu waży 900 kg?
A. 45 ha
B. 50 ha
C. 30 ha
D. 15 ha
ROL.04 Pytanie 1 061
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie powinno być największe proporcjonalne zagospodarowanie powierzchni okien w stosunku do powierzchni podłogi?
A. w kurnikach
B. w owczarniach
C. w oborach dla krów mlecznych
D. w stajniach dla klaczy z źrebiętami
ROL.04 Pytanie 1 062
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kluczowym czynnikiem przy wyborze towaru w czasach rosnącej świadomości konsumentów jest
A. opakowanie ekologiczne
B. opakowanie zbiorcze
C. koszt transportu
D. koszt opakowania
ROL.04 Pytanie 1 063
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono dane dotyczące poniesionych kosztów w przedsiębiorstwie EWA produkującym pieczywo cukiernicze. Jaki jest udział kosztów pośrednich w całości kosztów w tym przedsiębiorstwie?
L.p. | Koszty | Wartość w tys. zł |
---|---|---|
1. | materiałowe | 450 |
2. | pracy | 120 |
3. | pośrednie | 30 |
Razem | 600 |
A. 10%
B. 5%
C. 50%
D. 30%
ROL.04 Pytanie 1 064
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakich warunkach temperatury i wilgotności powietrza krowy mogą doświadczać stresu cieplnego?
A. Przy wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności
B. Przy niskiej temperaturze i niskiej wilgotności
C. Przy wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności
D. Przy niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności
ROL.04 Pytanie 1 065
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?
A. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
B. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
C. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
ROL.04 Pytanie 1 066
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas planowania tras technologicznych przy siewie zbóż, jakie elementy powinny być brane pod uwagę?
A. jakość gleby w obrębie pola
B. szerokość robocza kombajnu do zbioru roślin
C. szerokość robocza siewnika oraz opryskiwacza
D. rozmiar rozstawy redlic w siewniku
ROL.04 Pytanie 1 067
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?
A. rozwoju produktu
B. rozwoju rynku
C. dywersyfikacji
D. penetracji rynku
ROL.04 Pytanie 1 068
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj kolejność przepływu moczu w układzie wydalniczym, zaczynając od jego wytwarzania.
A. Nerki, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa
B. Moczowody, nerki, pęcherz moczowy, cewka moczowa
C. Cewka moczowa, moczowody, nerki, pęcherz moczowy
D. Nerki, pęcherz moczowy, moczowody, cewka moczowa
ROL.04 Pytanie 1 069
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku gleb lekkich, aby poprawić ich cechy, należy stosować
A. urządzenia aktywne w uprawie
B. zmianowanie rotacyjne
C. intensywne nawożenie azotowe
D. częste nawożenie organiczne
ROL.04 Pytanie 1 070
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Praca związana z podkiełkowaniem sadzonek jest czasochłonna, dlatego zaleca się ją wyłącznie w przypadku uprawy ziemniaków?
A. przemysłowych
B. na wczesny zbiór
C. na chipsy
D. pastewnych
ROL.04 Pytanie 1 071
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wykonanie mechanicznego zwalczania chwastów w uprawie pszenicy jarej powinno odbywać się w okresie
A. w trakcie krzewienia oraz strzelania w źdźbło
B. od strzelania w źdźbło
C. od strzelania w źdźbło do momentu rozpoczęcia kłoszenia
D. na etapie krzewienia
ROL.04 Pytanie 1 072
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile kilogramów materiału siewnego, należy przygotować do siewu na polu o powierzchni 3 ha położonym na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego?
Zalecane ilości wysiewu jęczmienia ozimego na 1 ha | |||
---|---|---|---|
Jednostki | Kompleks glebowy | ||
Pszenny bardzo dobry i dobry, żytni bardzo dobry | Żytni dobry | ||
mln ziaren | 3,0-3,5 | 3,7-3,9 | |
kg | 128-158 | 148-176 |
A. 444-528 kg
B. 384-174 kg
C. 1110-1170 kg
D. 900-1050 kg
ROL.04 Pytanie 1 073
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ziarno owsa powinno być podawane zdrowym, dorosłym koniom
A. po zmieleniu.
B. rozgniecione.
C. w postaci całej.
D. namoczone przez 3-4 dni.
ROL.04 Pytanie 1 074
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek
A. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
B. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
C. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
D. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
ROL.04 Pytanie 1 075
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie
A. | B. | C. | D. |
---|---|---|---|
pietrain | wielka biała polska | polska biała zwisłoucha | duroc |
holsztyńsko-fryzyjska | jersey | charolaise | polska czerwona |
owca fryzyjska | wrzosówka | czarnogłówka | merynos |
leghorn | sussex | indyk biały szerokopierśny | kaczka piżmowa |
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
ROL.04 Pytanie 1 076
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy w budynkach dla ptaków wystąpią piórojady, należy przeprowadzić zabieg mający na celu ich eliminację
A. dekornizacji
B. dezynfekcji
C. deratyzacji
D. dezynsekcji