Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 281
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej maksymalna dawka nawozu naturalnego stosowana w ciągu roku na 1 ha terenów rolniczych nie powinna przekraczać ilości azotu wynoszącej

A. 170 kg
B. 150 kg
C. 200 kg
D. 120 kg
ROL.04 Pytanie 282
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obecność opadów atmosferycznych oraz podwyższone temperatury w fazie dojrzałości zbóż skutkuje

A. niższą zawartością suchej masy w roślinach.
B. porastaniem ziarna w kłosach.
C. lepszym rozwinięciem się części użytkowej roślin.
D. większą wrażliwością roślin na choroby.
ROL.04 Pytanie 283
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę grzybową charakteryzującą się czarnymi plamami na plewach oraz plewkach kłosa pszenicy ozimej można zidentyfikować?

A. rdza zbożowa
B. mączniak prawdziwy
C. fuzarioza kłosów
D. głownia pyłkowa
ROL.04 Pytanie 284
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lokalny młyn przeprowadził analizę SWOT. Na podstawie tej analizy ustalono, że największą szansą na rozwój jest

A. nowoczesna technologia
B. brak konkurencji
C. stały odbiorca
D. wykwalifikowana kadra
ROL.04 Pytanie 285
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, znajdujących się na glebach torfowych, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z gleby i wspomóc regenerację korzeni traw, należy przeprowadzić

A. orę wiosenną
B. włókowanie
C. wałowanie
D. orę melioracyjną
ROL.04 Pytanie 286
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć

A. repelentów
B. defoliantów
C. deflorantów
D. desykantów
ROL.04 Pytanie 287
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kluczowe elementy do skutecznego kiełkowania nasion roślin uprawnych to

A. gleba o odpowiednim pH
B. wilgotność i ciepło
C. światło oraz woda
D. promieniowanie słoneczne
ROL.04 Pytanie 288
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Weryfikacja dowodu księgowego, polegająca na ocenie, czy wartości liczbowe są wolne od błędów arytmetycznych, jest kontrolą z punktu widzenia

A. rachunkowym
B. merytorycznym
C. prawnym
D. formalnym
ROL.04 Pytanie 289
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Umożliwiają one spulchnianie gleby poniżej dna bruzdy bez ryzyka wydobycia tej warstwy na powierzchnię pola

A. przedpłużki
B. kroje
C. pogłębiacze
D. ścieracze
ROL.04 Pytanie 290
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znaki definiujące w zakresie wymiarowania to

A. wartości wymiarowe
B. wymiary długości
C. groty lub linie
D. liczby pomocnicze
ROL.04 Pytanie 291
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby urządzenia do melioracji wód działały efektywnie, przynajmniej raz w roku konieczne jest

A. sprawdzanie i czyszczenie studzienek
B. wykaszanie skarp rowów
C. odmulać dno rowów
D. udrażnianie sieci drenarskiej
ROL.04 Pytanie 292
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
B. 38 MJ EM oraz 112 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
D. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
ROL.04 Pytanie 293
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja jakich roślin wymaga największego wysiłku pracy na jednostkę powierzchni?

A. buraków cukrowych
B. zbóż
C. rzepaku
D. traw nasiennych
ROL.04 Pytanie 294
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to

A. hybrydyzacja
B. kojarzenie
C. heterozja
D. krzyżowanie
ROL.04 Pytanie 295
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż

A. 400 tys.
B. 300 tys.
C. 200 tys.
D. 100 tys.
ROL.04 Pytanie 296
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na

A. zwiększenie wartości energetycznej paszy
B. wzrost wartości zapachowej paszy
C. zwiększenie smakowitości paszy
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
ROL.04 Pytanie 297
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?

A. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
B. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
C. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
D. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
ROL.04 Pytanie 298
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie powinno być rozstawienie kół w ciągniku używanym do prac pielęgnacyjnych w uprawie buraków, gdzie szerokość międzyrzędzi wynosi 45 cm?

A. 155 cm
B. 145 cm
C. 135 cm
D. 125 cm
ROL.04 Pytanie 299
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszym narzędziem używanym na wiosnę do przerywania parowania oraz wyrównywania gleby jest

A. brona
B. kultywator
C. włóka
D. wał
ROL.04 Pytanie 300
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to

A. kukurydza
B. pszenica ozima
C. żyto
D. burak pastewny
ROL.04 Pytanie 301
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Nazwa kategoriiSymbolMasa jaja w (g)
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63÷73
średnieM53÷63
małeS48÷53

A. bardzo duże.
B. małe.
C. duże.
D. średnie.
ROL.04 Pytanie 302
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w kanałach strzykowych
B. w zatoce mlekonośnej
C. w pęcherzykach mlekotwórczych
D. w kanalikach mlekonośnych
ROL.04 Pytanie 303
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie

A. dowód wypłaty
B. wyciąg bankowy
C. dowód wpłaty
D. raport kasowy
ROL.04 Pytanie 304
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pokarmów treściwych należą

A. słoma
B. plewy
C. ziarno
D. siano
ROL.04 Pytanie 305
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdzie znajduje się staw pęcinowy?

A. wyżej stawu kolanowego
B. wyżej stawu skokowego
C. niżej stawu nadgarstkowego
D. niżej stawu koronowego
ROL.04 Pytanie 306
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?

A. serwatkę
B. ziemniaki gotowane na parze
C. koncentraty białkowe
D. kiszonkę z kukurydzy na CCM
ROL.04 Pytanie 307
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pomieszczenia do składowania powinny być wyposażone w specjalne zabezpieczenia przeciwpożarowe

A. saletry
B. superfosfatu
C. mikronawozów
D. polifoski
ROL.04 Pytanie 308
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zadania związane z przeszkoleniem pracownika w obszarze BHP spoczywają na

A. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
B. pracodawcy
C. Urzędzie Pracy
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.04 Pytanie 309
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych roślin uprawnych posiada największe wymagania temperaturowe w trakcie rozwoju organów wegetatywnych?

A. Gryka
B. Ziemniaki
C. Owies
D. Kukurydza
ROL.04 Pytanie 310
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w pierwszej kolejności po porażeniu prądem elektrycznym?

A. zapewnić drożność dróg oddechowych
B. zasięgnąć pomocy lekarskiej
C. wykonać sztuczne oddychanie
D. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
ROL.04 Pytanie 311
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. wybuchowości nawozów saletrzanych
B. pylistości nawozów fosforowych
C. higroskopijnością nawozów krystalicznych
D. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
ROL.04 Pytanie 312
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gromadzenie oszczędności przez osoby prywatne oraz podmioty gospodarcze w formie pieniądza wskazuje, iż pieniądz odgrywa wtedy rolę

A. środka tezauryzacji
B. środka wymiany
C. środka płatniczego
D. miernika wartości
ROL.04 Pytanie 313
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent chleba tostowego o wydłużonej trwałości dystrybuuje swój produkt we wszelkiego rodzaju sklepach - od niewielkich lokalnych po duże supermarkety. Taki sposób działania ilustruje dystrybucję

A. intensywną
B. wyłączną
C. ekskluzywną
D. selektywną
ROL.04 Pytanie 314
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Od czego zależy głębokość siewu nasion kukurydzy?

A. od klasy wczesności uprawianej odmiany
B. od zwięzłości gleby oraz stanu jej uwilgotnienia
C. od typu hodowlanego odmiany
D. od kierunku użytkowania
ROL.04 Pytanie 315
Prowadzenie produkcji rolnicz…

TMR, czyli system żywienia krów, opiera się na podawaniu

A. tylko paszy objętościowej w nieograniczonej ilości
B. paszy treściwej raz dziennie
C. wyłącznie mieszanki treściwej w nieograniczonej ilości
D. mieszanki paszy podstawowej oraz treściwej
ROL.04 Pytanie 316
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.

A. Granulowany superfosfat
B. Nawóz amonowy
C. Mączka fosforytowa
D. Karbid
ROL.04 Pytanie 317
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?

A. 6 zł
B. 4 zł
C. 2 zł
D. 3 zł
ROL.04 Pytanie 318
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas działania kombajnu zbożowego w słomie zauważono dużą liczbę niedomłóconych kłosów. W tej sytuacji operator kombajnu powinien

A. zwiększyć prędkość pracy maszyny
B. zmniejszyć szczelinę omłotową
C. podnieść obroty wentylatora
D. zmniejszyć prędkość obrotową bębna młócącego
ROL.04 Pytanie 319
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić

A. 3 cm
B. 8 cm
C. 10 cm
D. 5 cm
ROL.04 Pytanie 320
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podkiełkowywanie ziemniaków powinno przeprowadzać się w zakresie temperatur

Optymalne warunki przechowywania bułw
Etapy przechowywaniaTemperatura
Dojrzewanie bułw 1-2 tygodniepow. 15°C
Schładzanie 2-3 tygodniestopniowe
obniżanie do 4°C
Długotrwałe przechowywanie2-6°C
Przygotowanie sadzeniaków na świetle 3-5 tygodni10-15°C

A. 7-9°C
B. 16-20°C
C. 2-6°C
D. 10-15°C